Volba šéfa FIFA má dva jasné favority, bude za čtyři týdny

Přesně za čtyři týdny vyvrcholí zákulisní hra o pozici nejvlivnějšího muže světového fotbalu. Měsíc před curyšskou volbou nového prezidenta skandály zmítané Mezinárodní fotbalové federace FIFA už se dá odhadovat, kdo z uchazečů má reálnou šanci nahradit Seppa Blattera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Favoritem evropských fotbalových asociací je Švýcar Gaianni Infantino

Favoritem evropských fotbalových asociací je Švýcar Gaianni Infantino | Zdroj: Reuters

Oficiálních kandidátů na místo prezidenta FIFA je pět. Podle toho, jak postupně vyslovují podporu jednotlivé národní asociace, vykrystalizovali dva favorité. Prvním je další Švýcar, generální sekretář UEFA Gianni Infantino, druhým je bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa.

Zatímco Švýcara podporuje většina evropských fotbalových svazů a včera se pro něj vyslovila i Jižní Amerika, jeho hlavní soupeř může počítat hlasy z Asie a Afriky, kde ale ještě rozhodne konfederační schůzka, která je naplánována na 5. 2. do Rwandy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zákulisními informacemi před blížící se volbou šéfa FIFA seznámil posluchače Radiožurnálu reportér ČRo Jan Kaliba

Pro zvolení v prvním kole je potřeba dosáhnout dvou třetin hlasů z celkových 209. To by podle NY Times neměl dosáhnout žádný z kandidátů. Infantino by měl mít 70 až 80 hlasů, Salmán 80 až 90.

Důležité tak bude, ke komu se ve druhém kole přikloní voliči neúspěšných kandidátů. Například jordánského prince Aliho Bin Husseina, který by měl disponovat zhruba třiceti hlasy.

Zbývající dva kandidáti, Francouz Jérome Champagne a Jihoafričan Tokyo Sexwale, by měli mít minimální vliv a šance na zvolení.

Vstřelil přes tisíc gólů a prosadil se v politice. 'Maličký' Romário má 50. narozeniny

Číst článek

O tom, že zásadní změna po éře Seppa Blattera je potřeba, mluví nahlas všech pět kandidátů, nic jiného si při stále bobtnajícím skandálu FIFA nemohou dovolit. Na druhou stranu, čtyři z pěti se omluvili ze středeční otevřené předvolební debaty v Evropském parlamentu, kde promluvi jen outsider volby Francouz Jérome Champagne.

Damien Collins, britský europoslanec, právě tohle označil za rys staré, netransparentní FIFA a za signál, že nová FIFA je v nedohlednu.

Skeptici by k tomu přidali, že Infantino je jen náhradník za Platiniho, který k volbě nebyl připuštěn, a Salmán chce reformovat FIFA coby člen dynastie, která v Bahrajnu vládne už 230 let a před pěti lety násilně potlačila veřejné volání svých poddaných po reformách.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme