Vrba by mohl sestavit základní jedenáctku na ME jen ze třicátníků. Tím jsou už teď Češi výjimeční

Právě dnes se začínají chystat čeští fotbalisté na červnové Euro. Zato jejich soupeři ve skupině, Turci, už mají za sebou první přípravný zápas. V Anglii prohráli 1:2 až brankou v 83. minutě. Ostatní týmy české skupiny D si vyzkouší souhru před turnajem v přípravě až koncem tohoto týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Vrba

Pavel Vrba | Foto: Filip Jandourek

Pro české reprezentanty právě dnes začíná dobrodružství, které je odměnou za zvládnutou kvalifikaci mistrovství Evropy. Většina z nich neprožívá nic nového, třináct hráčů z pětadvaceti, kteří stále mají šanci na letenku do Francie, cestovalo už minulé Euro v Polsku a také z toho je patrné, že Češi rozhodně nebudou patřit k nejmladším výpravám letošního šampionátu.

Věkový průměr týmu mohl snížit třeba 18letý záložník Václav Černý, který se začíná prosazovat v Ajaxu Amsterdam, ale ten se na dnešním srazu neobjeví.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze se dnes schází fotbalová reprezentace k přípravě na Euro. Už dlouho jsem nezažil, abych měl mužstvo pohromadě tři týdny, těší trenéra Pavla Vrbu

„Samozřejmě všichni víme, že je to velký talent, že je hodně zajímavý, na druhou stranu si nemyslím, že s dospělým fotbalem má tolik zkušeností, aby hned vyrazil na mistrovství Evropy,“ vysvětlil kouč reprezentace Pavel Vrba.

Pokud trenér navíc vyřadí z týmu 20letého útočníka Partika Schicka, což je pravděpodobné, budou benjamínky výpravy 23letí Ladislav Krejčí a Tomáš Koubek a Česko odjede na turnaj s jedenácti třicátníky v kádru.

To je přibližně dvojnásobek oproti každému ze soupeřů ve skupině, tedy Španělům, Chorvatům i Turkům. Ale tohle Vrbu netrápí, a naopak se těší z jiného čísla.

„Toto období jsem už dlouho nezažil, abych měl mužstvo pohromadě tři týdny. Je to pro mě konečně něco jiného než se setkat v pondělí a ve čtvrtek se rozcházet po nějakém utkání. Hodně se na to těším. Takže z tohoto pohledu určitě pozitivní čas a doufám, že také čas, který nám hodně pomůže,“ dodal Vrba.

Rytmus klubového fotbalového života Vrbovi schází, teď si ho znovu připomene a po mistrovství Evropy možná zjistíme, jak moc mu zase propadl.

Jízdní řád fotbalové reprezentace má tento týden tři výrazné body - dnešní pražský sraz, ve středu odlet na soustředění do Rakouska a v pátek první přípravu proti Maltě.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme