Vzpomínky důležitější než výhra. Barcelona během nadcházejícího El Clásica uctí legendu

El Clásico. Už jen ten název je pro fotbalové fanoušky z celého světa až posvátný. Souboje Barcelony a Realu Madrid, to jsou vyhrocené zápasy o čest, slávu a obvykle i o tituly. Vzhledem k desetibodovému náskoku katalánského týmu zítra první místo španělské ligy ve hře nebude, i tak ale bude El Clásico slavnostnější než jindy. Barcelona ho totiž věnuje své hráčské a trenérské legendě Johanu Cruyffovi, který minulý týden zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jordi Cruyff

Jordi Cruyff | Zdroj: Reuters

„To on Barce vydláždil cestu dopředu, dal jí víru ve vlastní schopnosti. Už jsme nebyli tým, který vždycky prohrával finále. Změnil naši historii,“ prohlásil na adresu fotbalové legendy jeden z příznivců katalánského klubu.

„Kdyby měla Barca zaplatit Cruyffovi za všechno, co pro ni udělal, tak by asi zkrachovala. Vděčí mu za všechno - atmosféru, klubový boom, spoustu vítězství, tituly i evropské poháry, které předtím neměla,“ klaní se Johannu Cruyffovi jeden z mnoha fanoušků Barcelony, kteří přišli nizozemského fotbalového génia uctít k Nou Campu už v týdnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Johan Cruijff je legendou fotbalu, říká hráč Realu Madrid Gareth Bale

Na vzpomínkovém místě se kromě věnců květin a svíček objevily také jeho dresy, šály s jeho jménem i třeba lízátka.

Další příležitost připomenout si Cruyffa budou mít příznivci katalánského velkoklubu při El Clásicu. Speciální choreografie z 90 tisíc kartonů dá dohromady barvy Barcelony, Katalánska, Cruyffův dres s číslem 14 a slogan "Gracies, Johan".

Ten budou mít i hráči na dresech a samozřejmostí je minuta ticha před výkopem doprovázená vzpomínkovým videem.

„Myslím, že je jasné, že Barcelona, Ajax a nizozemský národní tým byly Johanovy největší lásky a taky domovy. Proto je opravdu krásné vidět, jak tyto kluby a reprezentace projevují svůj respekt a lásku vůči němu. Naše rodina si toho velmi váží,“ říká Johannův syn Jordi Cruyff.

Ten si ovšem krásná slova může vyslechnout nejen od bývalého klubu svého a svého otce, tedy Barcelony, ale také ze strany největšího rivala.

„Johan Cruyff je legendou fotbalu. Jasně, byl v Barceloně, ale snad každý ve fotbale ho respektuje jako hráče i člověka a všichni se mu chceme v sobotu poklonit tak, jak se patří,“ prohlásila ofenzivní hvězda Realu Madrid Gareth Bale.

Jan Suchan, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme