Wales vyřadil Belgii a vybojoval si historické semifinále

První semifinálovou dvojicí mistrovství Evropy ve fotbale vytvoří Portugalsko a Wales. Tým okolo Garetha Balea porazil ve druhém čtvrtfinále Belgii 3:1 a zahraje si první semifinále v historii. Góly vítězů vstřelili Williams, Robson-Kanu a v závěru Vokes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hal Robson-Kanu obelstil belgickou obranu a vstřelil vítězný gól čtvrtfinále

Hal Robson-Kanu obelstil belgickou obranu a vstřelil vítězný gól čtvrtfinále | Zdroj: Reuters

Své historicky první semifinále si Velšané zahrají příští středu v Lyonu. Soupeřem jim budou Portugalci seskupení kolem Cristiana Ronalda.

Na stadionu v Lille už dlouho před utkáním hustě pršelo, jenže ani ostrovní počasí Velšanům v úvodu zápasu nepomohlo. Ve třinácté minutě se totiž ze třiceti metrů napřáhl Belgičan Radja Nainggolan a míč se přes velkou snahu gólmana Hennesseyho zastavil až v síti.

Až pak se ostrovní tým dostal do tlaku. Červení výrazně přitvrdili hru a Ramsey po jednom ze soubojů na hranici pravidel našel osamoceného Taylora, proti němu se však zaskvěl přesouvající se Thibault Courtois.

Dočkal se až kapitán. Ashley Willams si po půlhodině hry naskočil na rohový kop a tvrdou hlavičkou potrestal pasivitu defenzivy kontinentálního týmu. Otočit mohl Gareth Bale, který proběhl přes celé hřiště, jeho křižné ráně na zemi včas zatarasil cestu brankář Belgie.

Do druhého poločasu poslal trenér Belgie Marc Wilmots na hřiště Marouana Fellainiho, který na chvíli oživil útočnou hru „rudých ďáblů,“ jenže Lukaku i Hazard zakončovali vedle a Fellaini byl 10 minut po přestávce jedním ze dvou hráčů, které v pokutovém území obelstil Hal Rosbon-Kanu.

Díky nečekanému zaseknutí byl útočník Readingu najednou sám před Courtoisem, chladnokrevně ho obstřelil a Wales vedl. Belgii se v tu chvíli vymstila absence dvou obránců. Zraněného Vertonghena a vykartovaného Vermaelena.

Kudrnatý Fellainiho účes byl vidět i na druhé straně. 16 minut před koncem se protlačil k hlavičce, jenže nezkorigoval její směr a místo vyrovnání se jen kopalo od branky.

Definitivní pojistku prvnímu velšskému postupu přidal v závěru Sam Vokes. Wales porazil Belgii 3:1 a jeho hráči i fanoušci začali nadšeně slavit první postup do semifinále.

Mistrovství Evropy ve fotbale - čtvrtfinále (Lille):
Wales - Belgie 3:1 (1:1)
Branky: 31. A. Williams, 55. Robson-Kanu, 86. Vokes - 13. Nainggolan. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Davies, Chester, Gunter, Ramsey - Fellaini, Alderweireld. Diváci: 45.936.
Sestavy:
Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Ledley (78. King), Ramsey (90. Collins), Taylor - Robson-Kanu (80. Vokes), Bale. Trenér: Coleman.
Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (75. Mertens) - Nainggolan, Witsel - Carrasco (46. Fellaini), De Bruyne, Hazard - R. Lukaku (83. Batshuayi). Trenér: Wilmots.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme