West Ham United se stěhuje na Olympijský stadion

Možná jeden z nejsmutnějších dnů v klubové historii čeká dnes fanoušky londýnského West Hamu United. Vůbec naposledy totiž jeho fotbalisté nastoupí na domácím stadionu Boleyn Ground.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník West Ham United Andy Carroll dává gól

Útočník West Ham United Andy Carroll dává gól | Zdroj: Reuters

Východolondýnský klub na něm své domácí zápasy hrál 112 let. Nově se jeho domovem stane nedaleký Olympijský stadion.

West Ham United, jemuž se podle jeho znaku přezdívá „kladiváři“, řešil zásadní problém. Stadion Boleyn Ground, kterému se podle nedaleké stanice metra říká také Upton Park, nestačil svou kapacitou 35 016 diváků.

Přesto bylo v roce 1970 na zápase s Tottenhamem 42 322 lidí, což hraničilo s bezpečnostními předpisy.

Nebylo kam expandovat, a tak klub přemítal, co dál. Nakonec uzavřel s městem Londýnem mimořádně výhodnou smlouvu o pronájmu Olympijského stadionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední zápas West Ham United na stadionu Boleyn Ground

Své domácí zápasy budou „Hammers“ od nové sezony hrát právě tam. Prodalo se 52 000 permanentek.

„West Ham United byl samozřejmě základní součástí mého života. Mají tu po mně dokonce pojmenovanou jednu z tribun, jejíž označení by se mělo přenést i na Olympijský stadion. Fanoušci 'kladivářů' jsou vášnivě loajální. Dokážou ale dát vlastnímu týmu pořádně 'za uši',“ řekla pro BBC klubová ikona, sir Trevor Brooking.

Někdejší slavný hráč nepochybuje o tom, že se bouřlivou atmosféru z Boleyn Groundu, který v srpnu 1944 poničila německá střela V1, podaří přenést i do supermoderní arény.

Stovky příznivců ale proti stěhování z Boleyn Ground a následné demolici stadionu protestovali a protestují. Tatínek jednoho z fandů chodí na West Ham od roku 1938, a na nové prostředí si už zvykat nehodlá.

Klubové vedení se rozhodlo vyjít sentimentálním fanouškům částečně vstříc. Za 50 liber budou k mání jednotlivé sedačky starého stadionu, za 500 liber celá branková konstrukce i se sítí a za 20 liber jistě najde svého kupce i cedulka z pokladny – „vyprodáno“.

Jiří Hošek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme