Za slávisty přijeli fanoušci Celticu, uctili památku legendárního trenéra

Pro fotbalovou Slavii nebyl uplynulý víkend významný jen ligovým derby, ve kterém její tým remizoval 1:1 se Spartou. Do Prahy také přijeli členové spolku Celtic Graves, který pečuje o památku klubových legend Celtiku Glasgow. Jednou z nich je i John Madden, který v roce 1905 odešel do Prahy a stal se i uctívanou osobností Slavie, kterou dlouhá léta trénoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Slavie a Celticu ucitli památku Johna Maddena

Fanoušci Slavie a Celticu ucitli památku Johna Maddena | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Za branou Olšanského hřbitova se za dudákova hudebního doprovodu mísily červenobílá kombinace Slavie s tou zelenobílou, kterou vyznávají návštěvníci ze Skotska. Procesí minulo hrob Jana Palacha a zastavilo tam, kde odpočívá John Madden. Skot, který se velmi zasloužil o rozvoj fotbalu v českých zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceremoniál na Olšanském hřbitově navštívil i reportér Jan Kaliba

„Jeho příchod způsobil revoluci v českém fotbale,“ řekl během projevu Maddenův český životopisec Petr Nosálek. I proto fanouškům Slavie a Celticu stojí za to připomínat si tohoto útočníka, kouče a manažera ještě teď, skoro 70 let po jeho smrti.


Brendan Sweeney se vrátil hlavně k Maddenově mládí v Celticu Glasgow a stranou pak chválil slávisty za to, v jak fantastickém stavu udržují Maddenův hrob s velkou červenou hvězdou.

Kromě toho se usmívá, že partě z Glasgowa stačil jediný den, aby zjistila, proč si slavný krajan Prahu kdysi zamiloval, oženil se tu a zůstal až do své smrti krátce po komunistickém převratu v roce 1948. Brendan Sweeney děkuje za pohostinnost a troufá si i na krkolomnou výslovnost Odboru přátel Slavie.

Za ten přebral dary od Celtiku Glasgow Miroslav Pomikal. „Jsem stará hysterka, takže mám rozbouřené emoce a uronil jsem kroupu,“ usmívá se.

„Madden tu strávil většinu života a stál před složitým rozhodnutím. Vyměnil Skotsko, kde měl kořeny a jel do Čech, které tehdy nebyly ani na mapě. Vydal se do neznáma,“ vysvětluje fanoušek sešívaných.

Fanoušci Celticu patří mezi evropskou špičku, učí se od nich i slávisté, kteří se zase mohou spolehnout na nejlépe organizovanou podporu v Čechách. „Oni jsou někde dál. Ty jejich chorály, třeba Depeche Mode po gólu. Vyřazuje z nich ještě větší hrdost než z nás,“ dodává Pomikal.

Jan Kaliba, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme