Zemřel Josef Masopust. Vicemistr světa a vítěz Zlatého míče

Ve věku 84 let zemřel český Fotbalista 20. století, první československý držitel Zlatého míče a přirozený vůdce stříbrného týmu z mistrovství světa v Chile i pražské Dukly v jejích nejslavnějších letech. Josefa Masopusta uznávaly a za jeho přítele se označovaly legendy světového fotbalu Pelé nebo Eusébio. A právě lidské hodnoty, které představuje, z něj dělají nesmrtelnou postavu českého sportu i společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Masopust dobře ví, jaké to je hrát fotbal v Brazílii

Josef Masopust dobře ví, jaké to je hrát fotbal v Brazílii | Foto: Václav Tvarůžka

Josef Masopust byl ztělesněním moudrého a laskavého humoru. Nezapomenutelné je, jak v prosinci 2012 komentoval setkání devíti vicemistrů světa ze šampionátu v Chile, kteří právě vstoupili do síně slávy českého sportu. „Dnes jsem měl radost z toho, že jsem nebyl sám, že nás bylo víc. Zbytek mužstva, který přetrval válku s mloky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobní vzpomínku na zesnulého Josefa Masopusta přidal do vysílání ČRo redaktor Jan Kaliba

Byl symbolem generace československých fotbalistů, kteří neměli šanci nechat se zkazit penězi. Ale i kdyby ji měl, těžko si představit, že by to Masopustovým charakterem a jeho přirozenou skromností otřáslo. Nikdy nezapomněl, z jakých poměrů vyšel a vypracoval se.

„Byla bída. Celé prázdniny jsem chodil pást krávy vesničanům, abych se u nich živil. Nejhorší byla válka, my jako Češi jsme se nemohli nikde uchytit ani oficiálně hrát,“ vzpomínal.

Josef Masopust
Narození: 9. února 1931, Střimice u Mostu
Post: záložník
Hráčská kariéra: Most (1945-50), Teplice (1950-52), Dukla Praha (1952-68), Molenbeek/Belgie (1968-70)
Reprezentace: 63 zápasů/10 gólů (1954-1966)
Ligová bilance: 386 zápasů/79 gólů
Největší hráčské úspěchy: MS 1962 (Chile) - stříbro; ME 1960 (Francie) - bronz; 8x mistr čs. ligy (1953, 1956, 1958, 1961-64, 1966); 3x vítěz Československého poháru (1952, 1965-66)
Rodina: ženatý; manželka Věra, syn Antonín, dcera Ivana.

Masopust vyrůstal v Sudetech a jeho rodná obec nepřestala trpět ani po válce. V 50. letech Střimice u Mostu zmizely ze světa. „Je to smutná záležitost, na kterou nerad vzpomínám. Pod Střimicemi byla velká pánev uhlí, která vystupovala až 2 metry pod povrch. Lidé, kteří měli hlubší sklep, si mohli nakopávat uhlí pro topení.“

„Proto jako první obec na Mostecku podlehla úsilí uhlí, uhlí, uhlí... To zanechá v člověku mnoho zlých pocitů,“ svěřil se Josef Masopust.

O svůj původní domov Josef Masopust přišel, ten nový našel na pomezí pražských čtvrtí Dejvice a Bubeneč kousek od stadionu své Dukly a v roce 2012 mu Praha udělila čestné občanství.

Herec Luděk Munzar při této slavnostní události recitoval z knihy Oty Pavla. V „Dukle mezi mrakodrapy" se Masopust už dávno stal součástí uznávané české literatury. Měl ideální vlastnosti literárního hrdiny - jeho životním krédem, které mnohokrát naplnil, bylo hrát fair.

Byl ušlechtilým mužem vybraných způsobů ve společnosti, ale v partě kamarádů dovedl provádět lecjaké klukoviny, nezkazil žádnou legraci a i světských radostí si užíval, jak jen to šlo. Pivo si nikdy nedovedl odepřít a blaženě si při jeho usrkávání utíral pěnu z úst.

Přesně tak navždy zůstane v paměti, kam se zapsal i větou, kterou bychom asi chtěli na sklonku života spokojeně pronést my všichni. „Kdybych to měl prožít znova, hned bych do toho šel.“

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme