Zimní příprava je pro fotbalisty nutné zlo, v porovnání se zahraničím trénují méně

Nejlepší týmy fotbalové Synot ligy zahájily zimní přípravu. Trénovat začali hráči vedoucí Plzně, třetího Jablonce a po dovolené se sešli také obhájci titulu sparťané. Stejně jsou na tom i v jiných klubech nejvyšší domácí soutěže a dost podobné je to také, pokud jde o oblíbenost této části sezony. Období, ve kterém se spíše běhá, než hraje, totiž fotbalisté u nás příliš nemilují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Vitkorie Plzeň při prvním tréninku

Fotbalisté Vitkorie Plzeň při prvním tréninku | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Nejsem tréninkový typ, ale už mám přes 30 let, takže vím, že je potřeba se na každou sezonu připravit stoprocentně. Z toho pohledu jsem si to v hlavě takhle nastavil,“ přiznává kapitán fotbalové Plzně David Limberský.

To, že je trénink tou méně atraktivní činností ve srovnání se zápasy, není žádným tajemstvím. A zrovna teď v zimě přichází období, kdy to hráči mohou pociťovat dvojnásob. Na různých sportovištích se scházejí i třikrát denně,a večer toho mají pokaždé tak akorát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tréninky fotbalistů v ČR a jiných zemí srovnal reportér ČRo Jaroslav Plašil

Přesto stále platí, že se v Česku trénuje mnohem méně ve srovnání s vyhlášenými zahraničními ligami. Potvrzují to hráči, kteří angažmá v předních evropských klubech zažili, a Český rozhlas na to upozornilo i několik respektovaných odborníků s mezinárodními zkušenostmi.

„Nemyslím si, že se málo trénuje. Je to odpovídající zápasům, co pak přicházejí. Nevím, jak jinde, ale my trénujeme poměrně hodně,“ myslí si Limberský, který kdysi také zažil, jak to funguje v předním evropském klubu (Anglický Tottenham, pozn. red).

Štajner v 5. německé lize trénuje pořád stejně

Zkušenosti a různé postřehy odjinud ale napovídají, že se u nás skutečně trénuje málo. A neplatí to pouze pro profesionální fotbal, ale obecně. Třeba Jiří Štajner zamířil z české nejvyšší soutěže do páté německé ligy a tréninkovou zátěž má stále hodně podobnou.

Talent z Teplic poznal, jak se trénuje v Anglii. Panuje tam obrovská disciplína, říká

Číst článek

„Trénuju pětkrát v týdnu, je to stejné jako v lize. Třeba ve středu máme i dva tréninky, možná máme o den víc volna, ale jinak trénujeme normálně,“ říká Jiří Štajner, od léta opora Neugersdorfu. V Německu hraje pátou nejvyšší soutěž, což odpovídá českému krajskému přeboru.

V Čechách je ale tréninková morálka horší. „Když jsem přišel, tak jsem valil oči. Přišel jsem na trénink a tam bylo šest lidí. Zrovna jsem promlouval k hráčům, přijdeme na trénink a jsme tam ve čtyřech,“ postěžoval si Pavel Sedláček z Teplicka, který právě německou nižší soutěž před časem vyměnil za český krajský přebor.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme