Žižkov ve druhé lize nikdo nenahradí, soutěž bude hrát jen 15 týmů

Matematik Dalibor Fronček z univerzity v Minnesotě by se mohl na hlavu stavět, ale pro příští ročník profesionálních fotbalových soutěží v Česku by ideální hrací systém nevymyslel. Českou druhou ligu totiž bude hrát lichý počet mužstev, patnáct. Za bankrotující Žižkov se náhrada nenašla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Viktorie Žižkov

Stadion Viktorie Žižkov | Foto: Vojtěch Man

Místo ve druhé lize sice uvolnila dluhy zavalená Viktoria Žižkov, jenže zoufalé vábení náhradníků bylo marné. Jako poslední dnes dopoledne odmítly telefonickou nabídku postoupit pražský Vltavín a Benešov, tedy sedmý a jedenáctý tým uplynulého ročníku české části třetí ligy.

„Je potřeba ocenit odpovědný přístup k řešení fotbalu. Kluby se tomu dokázaly postavit odpovědně, utlumit k sobě fanouškovství a daly na první místo stabilitu. To není jejich chyba, že se hraje v patnácti. Na to se musíme zaměřit my,“ hledá pozitiva místopředseda Fotbalové asociace a šéf Ligového shromáždění Dušan Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Druhá liga se bude hrát pouze s 15 účastníky. Losovací aktiv navštívil reportér ČRo Jan Kaliba

Dnešní losovací aktiv ukázal, jakým luxusem jsou pro stále chudší český fotbal dvě šestnáctičlenné profesionální soutěže, už teď jsou o jedno místo zredukované.

V následujícím ročníku druhé ligy bude každý týden jednomu z účastníků chybět soupeř a jedno z mužstev dohraje na jaře soutěž o týden dřív než ostatní, takže i na rovné podmínky mohou kluby zapomenout.

„Podobný problém s doplněním druhé ligy jsme měli i minulý rok. Na Ligovém shromáždění jsme se o tom bavili a pověřili ředitele ligy Tomáše Bártu, aby s kluby rozdiskutoval, jak dvě nejvyšší soutěže reorganizovat,“ plánuje řešení situace Svoboda.

„Není to jen otázka mezi druhou a třetí ligou, že se odmítají postupy. Je to problém napříč spektrem, který výrazně nabobtnal,“ všímá si funkcionář.

Jakožto šéf Pražského fotbalového svazu by sparťanský funkcionář Dušan Svoboda mohl vyprávět, právě postup z pražského krajského přeboru do divizí, kde už hrají týmy z celých Čech, odmítají kluby pravidelně. Naopak jeden z nich teď možná bude muset sestoupit a uvolnit místo Viktorii Žižkov, která celý problém s nedostatkem týmů v FNL způsobila.

„Losovací aktiv máme zítra a možná nakonec bude pražský přebor našlapaná a atraktivní soutěž,“ usmívá se Dušan Svoboda nad spekulacemi, že se Viktoria Žižkov přihlásí do pražské soutěže, kam míří i střížkovský klub, který účast ve druhé lize odmítl už včera.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme