Zlatému míči po podzimu vévodí Lafata. Je to ocenění celé Sparty, tvrdí

Fotbalisté Sparty ovládli podzimní část ankety Zlatý míč České republiky. V anketě hlasovalo 71 novinářů a s velkým náskokem je zatím na prvním místě útočník David Lafata. Po pěti vítězstvích v řadě brankáře Petra Čecha tak má k celkovému triumfu nakročeno hráč z domácí soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťanský kapitán David Lafata (V rudém) při utkání v Jihlavě (ilustrační foto)

Sparťanský kapitán David Lafata (V rudém) při utkání v Jihlavě (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Byl jsem překvapený, podobné ankety moc nesleduji. Ani to nemělo moc cenu, protože všechno vyhrával Petr Čech,“ přiznal Lafata. „Je to pro mě ale samozřejmě velká čest, i když je anketa jen v poločase. Je to ale hlavně ocenění celé Sparty, protože bez spoluhráčů bych tady neseděl,“ dodal.

Slova sparťanského kapitána potvrzuje i další pořadí, druhé místo v anketě patří jeho spoluhráči Bořku Dočkalovi a třetí je další sparťan Pavel Kadeřábek. Poprvé v historii tak může tuto anketu vyhrát fotbalista z české ligy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalista David Lafata tvrdí, že jeho podzimní prvenství ve Zlatém míči je ocenění pro celou Spartu

„Celý letošní rok je pro mě životní. Vyhráli jsme ligu, pohár, Superpohár, hraju pravidelně ve Spartě i v národním týmu,“ podotkl Lafata, který by na dosavadní první místo ankety Zlatý míč zařadil jinou oporu letenského celku. „Já bych dal Pavla Kadeřábka,“ prozradil.

Talentovaného obránce třetí místo v anketě hodně překvapilo. Zvlášť když své jméno viděl před jmény jako Tomáš Rosický nebo Petr Čech. „O to jsem si asi nikdy nesnil. Je to i závazek, abych na sobě nepřestal pracovat a umístil se na konci minimálně stejně,“ říká cílevědomě Kadeřábek.

V podobných anketách se na předních místech obránci neumisťují příliš často, ale mladý zadák to vidí i z jiného úhlu.

Kadeřábek dostal radu od Rosického

„Máme to těžší, ale na nás, na obráncích, hra nestojí. Když uděláme něco navíc, tak tím vlastně překvapíme. V tomhle to máme zase jednodušší,“ prohlásil Kadeřábek, který není typickým obráncem, který by celý zápas strávil v defenzivě. Naopak.

Podle svých slov byl dokonce v jednom ligovém duelu více než polovinu utkání v útoku. A na to už ho upozorňovali i spoluhráči v reprezentaci.

„Tomáš Rosický mi říkal, že někdy zbytečně až moc útočím. V nároďáku si na to mám dávat pozor. Na reprezentační úrovni se může stát, že jednou zaútočíte, kdy nemáte, a soupeř vás potrestá“ dodává Kadeřábek.

Pořadí fotbalové ankety Zlatý míč ČR 2014/15 po podzimním kole:

1. David Lafata 833 bodů, 2. Bořek Dočkal 621, 3. Pavel Kadeřábek (všichni Sparta) 579, 4. Vladimír Darida (Freiburg) 474, 5. Tomáš Rosický (Arsenal) 424, 6. Tomáš Sivok (Besiktas) 308, 7. David Limberský (Plzeň) 281, 8. Ladislav Krejčí (Sparta) 262, 9. Petr Čech (Chelsea) 257, 10. Václav Pilař (Plzeň) 195, 11. Tomáš Vaclík (Basilej) 157.

Další pořadí: 12. Jaroslav Plašil (Bordeaux) 125, 13. Lukáš Vácha (Sparta) 90, 14. Michal Kadlec (Fenerbahce) 81, 15. Marek Suchý (Basilej) 77, 16. Libor Došek (Slovácko) 67, 17. Marek Matějovský (Sparta) 53, 18. Matěj Vydra (Watford) 47, 19. Filip Novák (Jablonec) 35, 20. David Bičík (Sparta) 29, 21. Tomáš Necid (Zwolle) 28, 22. Tomáš Hořava (Plzeň) 22, 23. Daniel Pudil (Watford) 20, 24. Mario Holek (Sparta) 19, 25. Jan Kopic a Tomáš Hübschman (oba Jablonec) oba 15, 27. Jaroslav Drobný (Hamburk) 14, 28. Martin Latka (Slavia) 10, 29. Josef Šural (Liberec) a Jan Kalabiška (Senica) oba 6, 31. Tomáš Kalas (1. FC Kolín), Pavel Krmaš (Freiburg) a Jan Baránek (Baník Ostrava) všichni 5, 34. Egon Vůch (Teplice), Milan Škoda (Slavia) a Václav Procházka (Plzeň) všichni 4, 37. Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy) a Martin Pospíšil (Jablonec) oba 2, 39. Jan Lecjaks (Bern) a David Pavelka (Liberec) oba 1.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme