Zlatý míč vyhraje jeden z trojice Iniesta, Messi nebo Xavi

Ódy na fotbalovou Barcelonu pějí fotbaloví fanoušci neustále, a třeba prestižní italský deník La Gazzetta dello Sport ji před pár dny zařadil mezi hvězdné soubory posledních padesáti let. Výjimečnost barcelonského klubu se projevila i dnes po poledni, kdy světová fotbalová organizace FIFA v Paříži oznámila tři finalisty ankety Zlatý míč FIFA o nejlepšího fotbalistu světa za rok 2010. Prestižní trofej vyhraje jeden z trojice Iniesta, Messi nebo Xavi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbalový míč

fotbalový míč | Foto: adidas.cz

Není to tak dávno, co slavná Barcelona zostudila neméně věhlasný Real, a kdy se v jedné z mnoha internetových diskusí objevil tento vtip: "Bůh mě poslal na zem, abych lidem ukázal jak se hraje fotbal," říká v něm hvězda madridského klubu Cristiano Ronaldo. "Já jsem nikoho neposílal," odpovídá útočník Barcelony Lionel Messi.

Pro mnohé fotbalový bůh nebo třeba mimozemšťan. "Bylo to úchvatné sólo pro tohoto fotbalového nadčlověka. Byl u toho ještě Xavi, který bohužel nedává góly a není tak vidět. I když, co se týká herní kvality, byl ohromný. Ale to, co předváděl tenhle fotbalový mimozemšťan, to bylo úžasný. To jsou takoví géniové jako Mozart," rozplýval se po jednom z mnoha skvostných představení argentinského kouzelníka Karel Brückner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlatý míč vyhraje jeden z trojice Iniesta, Messi nebo Xavi

A pokud mluvil bývalý reprezentační kouč o Messiho takřka dvorním nahrávači z Barcelony, Vladimír Šmicer k tomu dodává. "Já je sleduji a podle Messiho výroků, je v Barceloně naprosto spokojený. Vyhovuje mu styl hry, kdy má vedle sebe Xaviho a Iniestu. Proto možná tolik nezáří v argentinském nároďáku, protože nemá vedle sebe takové typy fotbalistů jako v Barceloně.

Ti hráči jsou neskuteční a on slízává smetanu, ale ti ostatní jsou taky fantastičtí. Xavi je vynikající, ten si úplně každý s balónem dává přesně tam, kam má. Kolikrát to vypadá, že má oči vzadu, vidí úplně přesně, je jako stroj, hraje opravdu neskutečně," myslí si někdejší reprezentant a teď manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Podobná označení jako bůh, mimozemšťan či robot tak trochu míjejí třetího nominovaného fotbalistu, střelce vítězné branky ve finále mistrovství světa Andrése Iniestu. Přitom právě on je teď podle mnohých expertů vůbec nejlepším fotbalistou planety a podle údajného zjištění renomovaného listu Gazzetta dello Sport Iniesta Zlatý míč vyhraje. Potvrzené nebo vyvrácené to budeme mít 10. ledna, kdy se jméno vítěze ankety, ve které nově rozhodují společně novináři s reprezentačními trenéry a kapitány, a kterou v minulosti vyhráli i dva Češi Josef Masopust a Pavel Nedvěd, dozvíme.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme