Známky, strava nebo třeba podvýživa. I taková témata řeší fotbalové akademie

Strava a podvýživa - paradoxně právě to a nikoli fotbal řeší trenéři první fotbalové akademie u nás. A nezapomíná se ani na prospěch - kdo se špatně učí, má smůlu - místo tréninku musí vzít do ruky učebnice. I to jsou postřehy hlavního trenéra akademie Václava Mrázka po půlročním fungování projektu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová aréna FC Viktoria Plzeň ve Štruncových sadech

Fotbalová aréna FC Viktoria Plzeň ve Štruncových sadech | Foto: Ladislav Šalom

„Na tréninku chybí pět hráčů a je to kvůli tomu, že se jim výrazně zhoršily známky. Tím, že známky sledujeme průběžně, tak dokážeme rozpoznat, kdy hráč oproti normálu zakolísá,“ vysvětluje Václav Mrázek.

Co následuje, je podle Václava Mrázka jednoduché, místo fotbalu čekají na hráče učebnice. Třeba takového Jindřicha Nováčka z Toužimi nucené fotbalové volno zatím nepotkalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jedním z problémů, které jsme museli řešit byla i podvýživa hráčů, říká šéf fotbalové akademie v Plzni

„Naštěstí jsem studijní volno ještě neměl. Před tím mělo volno asi osm, devět lidí, a nyní je to méně, takže se zlepšujeme i ve škole,“ říká mladý fotbalista.

Škola je podle pravidel akademie vždy na prvním místě. Konec konců, tím hlavním posláním akademie je zatím rozvíjet spíš osobnost hráče než jeho fotbalové dovednosti.

„Potřebovali jsme jim nastavit režim stravování, aby vnímali, že je to pro ně důležité. Kromě toho také režim zdravotní, aby ty tréninky mohli absolvovat v co největším počtu a aby do budoucna věděli, co je pro ně z pohledu zdraví důležité,“ říká hlavní trenér akademie.

Stravování přitom může být pro některé hráče problém. Například pokud nejsou zvyklí na to jíst nějaké konkrétní potraviny a navíc pravidelně.

„V tomto vidíme v naší práci největší progres. Dnešní doba je poměrně rychlá a ne všichni hráči mají možnost, čas a disciplínu na to, aby jedli tak, jak by sportovci s jejich sportovní náplní měli. První vstupní testy ukázaly fatální závěry, když vyšlo najevo, že jsou ti kluci paradoxně podvyživení,“ dodal Václav Mrázek.

Nultý ročník akademie zatím běží bez velkých komplikací. Učí se i trenéři, kteří musí tréninkem naplnit podstatně víc hodin než by to bylo v klubech. Problematický byl snad jen výběr hráčů do právě probíhajícího, tedy nultého ročníku.

Systematický výběr probíhá až teď. To ale neznamená, že by mezi čtyřicítkou žáků akademie nebyl ani jeden talent. Příkladem je třeba právě Jindřich Nováček.

„Chci být fotbalistou a budu kvůli tomu hrozně makat. Mým nejvyšším cílem je Borussia Dortmund, za kterou bych chtěl hrát,“ netají se svými ambicemi mladý hráč.

Jan Markup, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme