V roce 1987 odhalili v České Lípě poslední Leninovu sochu, dnes leží zaprášená v garáži

Před 27 lety v České Lípě odhalili sochu Vladimíra Iljiče Lenina. Byla to poslední Leninova socha na území tehdejší Československé socialistické republiky před listopadovými událostmi roku 1989. Několikametrová socha dnes leží zaprášená v plechovém hangáru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leninova socha dnes leží v plechové garáži

Leninova socha dnes leží v plechové garáži | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Lubomír Kouba patří k těm, kteří 31. října 1987 byli u slavnostního odhalení bronzové sochy. „Zavřely se fabriky, zavřely se úřady a šli jsme tam. Musím říct, že se to setkalo se značným odporem. Řada lidí tam ani nedošla,“ popisuje.

„Ti významnější byli co nejblíž a my ostatní jsme byli sto dvě stě metrů od toho odhalování. Lidí tam bylo přibližně 2000 a myslím, že se tam i trochu popíjelo. Ta vážnost přeci nebyla už poslední roky žádná,“ připomíná Lubomír Kouba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po osudu Leninovy sochy v České Lípě pátral redaktor Tomáš Mařas

„Při stavbě Okresního výboru KSČ a odbourání domu, který byl na nároží, vzniklo velmi zajímavé prostranství. Vytvářelo jasně vymezený prostor pro umístění monumentální sochy. Byl využit, jak byl. Přišla tam socha Lenina, kterou vytvořili manželé Kodymovi,“ říká historik českolipského muzea Ladislav Smejkal.

„V roce 1987 by sice ještě bylo možné uvažovat i o Gottwaldovi, ale ten už sochu v Lípě měl. Takže ten výběr byl velmi zúžený. Na sochy Zápotockého se u nás moc nedalo,“ vysvětluje historik, proč se Česká Lípa dočkala právě Leninovy sochy.

Ve městě dodnes koluje historka o tom, jak pracovníci, kteří sochu umísťovali na podstavec, ji uchytili za krk a nechali ji tak viset, když šli na oběd. Lenin pak prý vypadal jako oběšenec. „Vykládá se to. Nebyl jsem u toho, ale ta věc se skutečně ve městě velmi silně proslýchala,“ podotýká Ladislav Smejkal.

Socha na místě vydržela jen dva roky

Jedné lednové noci v roce 1990 se socha bez jakékoliv pozornosti odstranila a skončila ve velké plechové garáži technických služeb. Od té doby leží mezi historickou hasičskou technikou, garáž totiž mají od města pronajatou dobrovolní hasiči.

U tehdejšího OV KSČ vypadala socha opravdu monumentálně, na zemi v garáži už se to tak nepůsobí. Po 24 letech od odstranění sochy už ani nevypadá jako bronzová, ale spíše jako hliněná, jak na ni sedá prach.

mka, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme