Jamato měla ubránit Okinawu před invazí. Američané ale poslali obří loď ke dnu

Jmenovala se Jamato, byla dlouhá přes 260 metrů a držela primát největší bitevní lodi světa. A právě před 70 lety, 7. dubna 1945, ji ke dnu poslalo americké námořnictvo. Stalo se to během bitvy o Okinawu, tedy během nejkrvavějšího střetu tichomořských bojů druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonská bitevní loď Jamato

Japonská bitevní loď Jamato | Foto: Imperial Japanese Navy, prostřednictvím Wikimedia Commons

Jamato byla největší mimo jiné i proto, že byla poslední a s jejím potopením éra těchto válečných plavidel skončila.

Příznačné je, že z hlavních kanónů lodi se vystřelilo jen jedinkrát, během bitvy o Filipíny v roce 1944. Většinu bojů už totiž v té době obstarávaly letadlové lodě. A právě i díky nim šla Jamato ke dnu.

Jamato v číslech
- délka: 263 metrů
- šířka: 39 metrů
- výtlak: přes 72.000 tun
- rychlost: 27 uzlů (50km/h)
- pancíř: 650 mm na dělových věžích, 410 mm boky, 200 mm paluba
- výzbroj: 9× 460 mm/45 typu 94, 6x 155 mm/60 modelu 1914, 24x 127 mm/40 typu 89, 162x 25 mm/60 typu 96, 4x 13,2 mm/76 typu 93

Už předem bylo jasné, že bitva o Okinawu bude její poslední misí. Námořníci ji dostali rozkaz nechat loď uvíznout u břehů ostrova, kde se měla proměnit v nepotopitelnou pevnost a svou ohromnou palebnou silou ubránit území před americkou invazí.

Jenže Američané japonský plán odhalili a na Jamato zaútočili už při její cestě k Okinawě. Po třech sériích leteckých útoků loď zasáhlo 11 torpéd.

Když nakonec Jamato explodovala, výbuch byl tak obrovský, že kouřový hřib sahal do výšky šesti kilometrů a byl vidět až na 160 kilometrů vzdáleném ostrově Kjúšú. Zahynulo při tom 2475 členů posádky, zachránilo se jen 269 námořníků.

Okinawa byla první výsostné území Japonska, na které Američané zaútočili. Invaze pod kódovým označením Iceberg začala 1. dubna 1945 a skončila po těžkých bojích 22. června, tedy měsíc a půl po ukončení bojů v Evropě.

Během bitvy zemřelo asi čtvrt milionu lidí, z toho asi polovina civilistů. Japonci podnikli bezmála 1500 sebevražedných útoků kamikadze a velký počet sebevražd kromě vojáků spáchali i japonští civilisté.

Právě tyto obrovské ztráty na životech vedly amerického prezidenta Harryho Trumana k tomu, aby 2. světovou válku ukončil nikoliv invazí do Japonska, ale svržením atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme