Dějiny od protektorátu po pád komunismu studentům přiblíží počítačová simulace

Školy získají novou pomůcku pro výuku novodobých dějin. Unikátní počítačová simulace s názvem Československo 38–89 umožní studentům středních škol prožít dobové události nedávné československé a české historie. Její první díl Atentát přibližuje období protektorátu a dnes ho veřejnosti představil tým Univerzity Karlovy a Akademie věd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázky z interaktivního komiksu Československo 38-89

Ukázky z interaktivního komiksu Československo 38-89 | Foto: oficiální stránky komiksu Československo 38-89

Československo 38–89 je sérií výukových simulací, které kombinují prvky interaktivního komiksu a počítačových her. Projekt přibližuje žákům nejen významné historické okamžiky, ale i každodenní život v různých obdobích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových možnostech při výuce a popularizaci moderních dějin mluvila Blanka Černá a ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřich Tůma

„Výhoda simulace je v tom, že umožňuje dějiny přiblížit nejen tím pro někoho suchopárným způsobem, že si o něčem něco přečtete nebo vidíte film, ale že je předkládán způsobem, který umožňuje prožít nebo promyslet důležité dějinné události z pohledu aktérů, obyčejných lidí,“ vysvětluje Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Jeho ústav je odborným garantem pro historický obsah simulace. Osudy jednotlivých lidí za protektorátu poznají studenti i díky tomu, že se postav musí správně ptát. Hra se tak různě větví. Podle Tůmy není problém s tím, že by to vytvářelo prostor pro alternativní výklad dějin.

„Přemýšlení o tom, co by se stalo, kdyby se v některých klíčových okamžicích dějin aktéři rozhodli jinak, má svůj smysl jak pro velké dějiny, tak to může mít smysl, i díváme-li se na obyčejné lidi. Takhle přece vždycky uvažujeme – co kdybych šel studovat něco jiného, jaký by můj život potom byl?“ říká Tůma.

„Vedle toho, že se mluví o výukové simulaci a počítačové hře, tak to přináší i spoustu informací – jsou tam takové odbočky, kde se můžete dostat k výkladu jednotlivých termínů nebo událostí encyklopedickou formou, můžete se podívat na dobové obrázky, filmy nebo na výpovědi svědků,“ popisuje ředitel Ústavu pro soudobé dějiny.

Znovu 89 i reality show z protektorátu

Alternativních projektů, jak přiblížit lidem novodobé dějiny, je ale víc. Patří mezi ně i unikátní série rozhlasových reportáží Znovu 89. Ta připomíná události celého roku 1989, den po dni a v nejvíc vypjatých chvílích dokonce minutu po minutě.

Rozhlas využívá svůj zvukový archiv, autentické zvuky a vlastní příspěvky z vysílání. Nabízí také pohled tehdejších médií na události, ale zajímá se i o to, jak se tehdy žilo nebo kolik co stálo.

Jak se žilo na přelomu 30. a 40. let chce přiblížit i televizní reality show Dovolená v protektorátu – tři generace jedné rodiny strávily dva měsíce v podmínkách, jaké byly za války. Česká televize se inspirovala v zahraničí, především ve Velké Británii. Tvůrci prý nechtějí jen bavit, ale i vzdělávat.

Tato reality show ale budí poprask. Některá zahraniční média píší o údajném znevažování utrpení lidí za války. Reality show podle kritiků nedokáže napodobit to skutečné utrpení a dramatické scény v televizi budou vždycky spíše ochotnické představení.

Blanka Černá, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme