Archeologové našli pod továrnou na Valdštejnsku vesnici z doby kamenné

Vesnici z mladší doby kamenné objevili na Valdštejnsku u Turnova na Semilsku archeologové z Muzea Českého ráje. Na pozemku má brzy začít stavět další halu výrobce svítidel. Dřív než na místo vjedou bagry, snaží se archeologové zachránit, co se dá. Jan Prostředník a Pavla Mašková začali tento týden vynášet z vykopaných jam první nálezy, části opracovaných pravěkých nástrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technička Pavla Mašková u archeologické lokality na Valdštejnsku

Technička Pavla Mašková u archeologické lokality na Valdštejnsku | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Jedná se o takzvanou štípanou industrii, typ nástrojů, které lidé používali. Z jádra kamene odštěpovali jinými nástroji čepelky například na nože, nebo z nich dělali šipky do šípů používaných k lovu zvěře,“ říká Pavla Mašková.

Podle Jana Prostředníka archeologové tušili, že na Valdštejnsku zajímavé nálezy budou. Už ve 14. století tam byla středověká vesnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turnovští archeologové našli pod továrnou na svítidla na Valdštejnsku vesnici z mladší doby kamenné. Reportáž natočila Ivana Bernáthová

„U ní bylo v mladší době kamenné jezero a na jeho břehu jsme správně očekávali, že najdeme kulová obydlí charakteristická pro tuto dobu. Našli jsme i jámy, kde těžili naši předci hlínu, kterou používali nejen na výrobu keramiky, ale také jako izolační materiál na výmazy stěn domů,“ popisuje.

„Myslím si, že najdeme i keramické pece, zásobní jámy, takzvaná sila, a když budeme mít štěstí, najdeme i vsádky do pecí a v zásobních jámách i třeba zbytky obilí, které bychom pak mohli určit a zjistit, čím se lidé tehdy živili,“ dodává Prostředník.

Výzkum na Valdštejnsku u Turnova potrvá měsíc, všechny nálezy archeologové zakonzervují a později také zrestaurují.

Obrysy domů z mladší doby kamenné | Foto: Ivana Bernáthová

Ivana Bernáthová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme