Před 125 lety se narodil Alois Eliáš. Premiér protektorátní vlády spolupracoval s odbojem

Generál Alois Eliáš byl jediným předsedou vlády v okupované zemi, kterého nacisté za druhé světové války popravili. Až do svého zatčení spolupracoval s českým domácím odbojem. Narodil se 29. září 1890, tedy přesně před 125 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál Alois Eliáš na snímku z Atelieru Langhans

Generál Alois Eliáš na snímku z Atelieru Langhans | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

Legionář Alois Eliáš byl pro Čechy v protektorátu symbolem vlastenectví. I proto nakonec funkci předsedy protektorátní vlády přijal.

„Když přijímal úřad ministerského předsedy, tak se poradil nejdřív s odbojem. Říkal: ‚Vezmu-li to, oprátka mě nemine. Nevezmu-li to, dostanou to lumpové.‘ Byli připraveni čeští fašisté. Ti se chtěli mermomocí dostat do vlády. Hitler ale chtěl někoho seriózního, ne nikoho, kým by národ opovrhoval,“ říká historička Jana Pasáková, která se spolu se svým manželem přátelila s Jaroslavou Eliášovou, vdovou po generálu Eliášovi.

Chlebíčková aféra

Gestapo ho zatklo hned po příchodu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha do Prahy na konci září 1941.

Obvinit ho chtělo z travičství, údajně měl připravit otrávené občerstvení pro několik kolaborantských novinářů, z nichž Karel Lažnovský zemřel. Případ vešel do historie jako 'Chlebíčková aféra'.

35. Alois Eliáš s prezidentem Emilem Háchou.jpg | Foto: Z archivu Jany Pasákové

„Experti z Berlína tuhle verzi nepotvrdili a u Němců tahle verze padla. Eliáš proto nebyl souzen jako travič, ale jako ministerský předseda, který byl napojený na odboj,“ dodává historička Pasáková.

Už 1. října 1941 poslal německý soud Eliáše na smrt, vykonání rozsudku ale odložil.

„Eliáš už před 15. březnem předvídal, že budeme pohlceni. Pomáhal organizovat přechody za hranice, vybudoval cestu přes Slovensko a Jugoslávii do Francie a poté do Anglie. V době, kdy byl Eliáš odsouzen, se ještě nevědělo o jeho kontaktech s Benešem, se zahraničním odbojem. Vědělo se, že měl ve vile vysílačku a že se u něj scházeli odbojoví pracovníci,“ přibližuje historička Pasáková.

Nacisté generála Eliáše popravili 19. června 1942. Pouhý den poté, co v kostele Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici zahynuli parašutisté, kteří zlikvidovali Heydricha.

Řád bílého lva pro Eliáše

Komunistický režim poté Aloise Eliáše bez ohledu na jeho odbojovou činnost zařadil mezi kolaboranty.

„Eliáš byl jediný ministerský předseda v odboji a jediný ministerský předseda popravený. Na státní pohřeb čekal do roku 2006,“ dodává Jana Pasáková.

V roce 2002 udělil prezident Václav Havel generálu Aloisi Eliášovi in memoriam nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva.

Alois Eliáš | Foto: Český rozhlas

Alois Eliáš | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Jaroslav Skalický, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme