Klatovské katakomby přichystaly 3D prohlídku na internetu i dokumentární film

Nový dokumentární film v expozici a bohatší festival Barokní jezuitské Klatovy. To jsou některé z novinek, které na letošní rok chystají Klatovské katakomby. Ty vstupují do páté sezony od rozsáhlé rekonstrukce, díky níž se staly nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve městě. Ročně se do nich podívá přes 40 tisíc návštěvníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Klatovech pod kostelem odpočívá téměř 40 těl

V Klatovech pod kostelem odpočívá téměř 40 těl | Foto: Pavel Halla

Jak prozradil předseda sdružení Klatovské katakomby a místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS), s první novinkou se mohou zájemci setkat dlouho před tím, než katakomby vůbec navštíví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klatovské katakomby představily letošní novinky. Zajímala se o ně Jitka Englová

„Aby návštěvníci získali určitý závdavek, na Google Maps jsou katakomby se svojí prezentací, a dokonce s 3D prohlídkou. Takže chcete-li, můžete se dostat do katakomb ještě dřív, než stojíte před jejich dveřmi,“ vysvětluje.

To další letošní novinku už lidé zaznamenají přímo v prostorách katakomb.

„Jednou ze zajímavých věcí bude i dokumentární film, který byl natočen u příležitosti Barokních jezuitských Klatov. Byli bychom rádi, aby návštěvníci mohli zhlédnout nejenom expozici, ale i vidět atmosféru projektu Barokní jezuitské Klatovy, a věřím, že to třeba přiměje k tomu, aby nás navštívili,“ přiblížil Václav Chroust.

Klatovy - katakomby | Foto: David Havlena

Kvůli tomu, že rekonstrukci katakomb podpořily evropské dotace, musí zůstat expozice bez větších zásahů po dobu pěti let. Hlavní změny tedy sdružení chystá až na příští rok. Jedna z nich se bude týkat hudební oblasti a další například vědeckému průzkumu uložených těl.

„Vážně diskutujeme, že při dodržení všech etických a hygienických norem bychom rádi nechali trochu více prozkoumat ostatky některých lidí, kteří byli v katakombách uloženi, abychom třeba mohli přinést určitou zprávu o tom, jací lidé byli v 17. a 18. století. Bezpochyby ten vzorek 38 těl, která tu leží, je unikátní,“ řekl Chroust.

A sdružení už má podle něj plány i do dalších let. V úvodu expozice by například měla vzniknout meditační místnost. „V ní by byl krásný, barokně laděný skleněný retábl od paní Vladěny Tesařové. To je na oltářní stůl postavený skleněný trojdimenziální obraz,“ doplnil předseda sdružení.

Velká údržba klatovských mumií se letos dělat nemusí

Rekonstrukce katakomb se ale dělala hlavně proto, aby se zastavila další devastace dochovaných těl. A to se podle se podle Václava Chrousta podařilo.

„Podle posledních zpráv, které mám od restaurátorů, jsou těla ve výborném stavu. A dokonce jsme rozhodli o tom, že velkou rekonzervaci, která se v minulosti dělala v periodě pěti šesti let, nemusíme provést v roce 2016 a pravděpodobně ani ne v roce 2017. Je to důsledkem zásadní změny, která se v rámci rekonstrukce katakomb udála, a totiž toho, že byly kompletně obnoveny původní průduchy,“ připomněl.

ČRo, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme