Před 30 lety ho na československých hranicích roztrhali psi. V Bratislavě odhalí jeho památník

V Bratislavě odhalí památník, který připomíná jednu z nejtragičtějších obětí československé železné opony. Přesně před 30 lety zemřel při pokusu o přechod do Rakouska tehdy 18letý Hartmut Tautz, občan bývalé NDR. Od svobody ho dělilo 22 metrů, když ho dohonili hlídací psi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava Petržalka, Nový most

Bratislava Petržalka, Nový most | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Jonik

„Harmut Tautz byl zle potrhán psy. Mohl být zachráněn a nemusel zemřít. Pohraničníci se k němu ale zachovali tak nelidsky, že ho tam nechali desítky minut bez pomoci, ještě ho vyslýchali a prohledávali,“ uvedla Neela Winkelmannová, ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí.

Tautz si pro útěk zvolil trasu přes Československo. Nejprve zamířil do Prahy a následně do Bratislavy, odkud pokračoval na rakouskou hranici.

Překročit ji chtěl po zemi, nedaleko sídliště Petržalka. Pohraničníci ho ale odhalili a vyslali speciálně cvičené psy, kteří mladého Němce v podstatě roztrhali.

„Volal o pomoc, ale pohraničníci na to kašlali. Dopravili ho do nemocnice pozdě, takže umřel na následky zanedbání lékařské péče. Nikdo nikdy za tento případ nestanul před soudem,“ dodala Winkelmannová.

Památník Harmuta Tautze bude odhalen na bratislavském sídlišti Petržalka v úterý dopoledne. Podle Winkelmannové stojí jen pár desítek metrů od tehdejších hranic s Rakouskem.

Marie Machytková, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme