Archeologové vyzvednou ostatky astronoma Tychona Brahe

Záhadu, možná až detektivní, se pokusí za dva týdny rozplést v Praze skupina dánských archeologů. Dnes bylo potvrzeno, že 15. listopadu vyzvednou z pražského Týnského chrámu ostatky proslulého astronoma a astrologa Tychona Brahe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tycho Brahe

Tycho Brahe | Foto: public domain

Zkoumat je budou jen několik dnů. Odborníky zajímá hlavně příčina smrti vědce, který působil koncem 16. století na dvoře císaře Rudolfa II. Zda slavný vědec zemřel přirozenou cestou na nemoc ledvin, nebo jestli ho někdo otrávil, zůstává stále dostatečně nevysvětlenou záhadou.

Archeologové vyzvednou cínovou rakev a převezou ji do laboratoře Národního muzea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Dragoun mluvil v Ozvěnách dne o otevírání hrobu Tychona Brahe

„Cínovou rakev, která pochází z roku 1901, bude třeba otevřít, vyjmout ostatky, zdokumentovat je, naskenovat a odebrat z nich vzorky, které potom budou sloužit k analýzám. Budou probíhat duplicitně v Čechách, v Dánsku a Švédsku. Měly pak odpovědět na některé nejasnosti, které kolem této smrti jsou,“ vysvětlil Zdeněk Dragoun z Archeologického oddělení Národního památkového ústavu v Praze.

Dánové mají už od 90. let vzorky vlasů a vousů slavného astronoma, které byly z hrobu odebrány počátkem 20. století. A zjistili z nich vysokou koncentraci rtuti.

„Teď jde o to potvrdit to, co vyplývá z vzorků, které mají. Cesta vzorků do různých dánských muzeí a institucí byla dost komplikovaná a my nevíme, co se přesně s nimi dělo. Mohly být nějakým způsobem kontaminovány a nemusejí být průkazné,“ vysvětlil Dragoun.

Otrávení arsenem se dá zjistit

Český Národní památkový ústav bude podle archeologových slov garantovat archeologický dohled nad otevřením, které je svým způsobem archeologickým výzkumem, což je podle českého památkového zákonanutné.

Verzí, proč a jak v roce 1601 astronom zemřel, je spousta. Mluví se hlavně o selhání ledvin, kvůli ledvinovým kamenům. Ale spekulací, že ho mohl někdo zavraždit, je celá řada. Spekuluje se o tom, že si vraždu objednal švédský král, kterému Brahe údajně svedl matku. Podezřelých je mnohem víc.

„V některých teoriích se vyskytuje přítomnost arsenu, který mohl být podán jako jed. Do Tychonových ostatků se ale mohl dostat nenápadně a dlouhodobě, protože při svých výzkumech s arsenem pracoval. To se dá zjistit. Záleží, zda je přítomnost arsenu podél vlasu konstantní, což by nasvědčovalo variantě otravy,“ pokračoval Dragoun.

Přestože se nyní aktivně zúčastní otevírání hrobu dánského astronoma, sám je podle svých slov spíše proti otevírání hrobek.

„Tohle je ale akce, která se připravuje čtyři roky a chápeme ji spíše jako vstřícný krok k dánským kolegům, protože postava Tychona Brahe je v Dánsku velmi oblíbená a lidé jsou tak zvědaví na konečné výsledky. Jinak se nám ale móda vstupovat do hrobek moc nelíbí,“ dodal.

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme