Archeologové doufají, že v Mexiku narazili na starobylou královskou hrobku

Archeologům se v Mexiku možná už brzy podaří přelomový objev. Po jedenácti letech práce se dostali na konec tunelu vyhloubeného pod pyramidou Opeřeného hada ve starobylém Teotihuacánu. Nalezli tam desetitisíce rituálních předmětů a dokonce i lidské oběti, doufají proto, že odkryjí 2000 let starou královskou hrobku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teotihuacán - detail Pyramidy Opeřeného hada

Teotihuacán - detail Pyramidy Opeřeného hada | Foto: Zuzana Marie Kostićová

Teotihuacán byl nejvýznamnějším městem starověké Střední Ameriky. Podle odhadů tam žilo na 100 tisíc obyvatel. Dnes z něj zbyly jen trosky, které jsou oblíbeným cílem archeologů i turistů.

„Je to místo, které má magii. Jednak proto, že je opravdu monumentální. Pyramidy jsou vysoké, takže jsou tam daleké rozhledy, ale zároveň je obkroužené horami. Je to strašně zajímavé místo a nedivím se, že dodneška magicky přitahuje i archeology,“ říká Markéta Křížová, historička ze Střediska iberoamerických studií Univerzity Karlovy.

O civilizaci, která v Teotihuacánu kdysi žila, vědci mnoho nevědí. Dosud se nenašly žádné písemné památky, které by se daly rozluštit. Už před příchodem Aztéků navíc z města zbývaly jen ruiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologům se v Mexiku možná už brzy podaří přelomový objev. Doufají, že po mnoha letech práce odkryjí starobylou královskou hrobku

Archeologové teď zkoumali asi sto metrů dlouhý tunel pod pyramidou Opeřeného hada. Právě na jeho konci by se mohla nacházet hrobka nějaké významné osoby. Pohřbívání pod pyramidami totiž v této části světa nebylo úplně běžné.

„Egyptské pyramidy byly cíleně budovány hlavně jako hrobky, zatímco pyramidy v Mexiku měly hlavně zvedat chrám co nejvýš, byly to vlastně takové umělé hory. Ale někdy právě pod nimi byli pohřebení vládci, s nimiž se komunikovalo z těch chrámů, někdy dokonce i takovými zvukovými trubicemi,“ vysvětluje historička Markéta Křížová.

Historici především doufají, že jim objev hrobky prozradí více o tehdejší civilizaci. Zatím našli na 50 tisíc rozličných rituálních předmětů, jako jsou keramické džbánky a sošky. Vstup do tunelu navíc střežily stovky lidských těl.

„Dost často při dostavění nějaké obřadní stavby nebo i obytného domu byly prováděny oběti. Lidské oběti byly vlastně zazdívány nebo pohřbívány do základů domů. Jednak samozřejmě lidské oběti doprovázely obřady, třeba při významných dnech kalendáře, anebo samozřejmě pohřby byly okamžiky, kdy se i obětovalo,“ dodává historička Markéta Křížová.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme