Archeologové našli 3000 let staré amfory, mluví o pokladu a nálezu století

Více než rok tajili archeologové ze Středočeského muzea v Roztokách nález bronzového pokladu výjimečné hodnoty. I jindy velmi opatrný ředitel Archeologického ústavu řekl o souboru 3000 let starých amfor, že je to „bomba“. Český rozhlas byl jako jediný u odkrývání nálezu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nalezená amfora s motivem sluneční bárky

Nalezená amfora s motivem sluneční bárky | Foto: Ľubomír Smatana

„Je to velice významný nález. Takové nálezy se podaří pomalu jednou za život archeologa. Známe některé typy nádob už ze starších nálezů, ale ty jsou většinou z konce 19. století. Po celé 20. století zde takový nález v Čechách nebyl,“ říká archeolog David Daněček.

Největší specialista na dobu bronzovou v Česku je Luboš Jiráň, ředitel Archeologického ústavu. I on potvrzuje výjimečnost nálezu. „Je to bomba. Je to vůbec první takový nález v Čechách.“

Nalezená dvouuchá amfora typu Gevelinghausen-Vejo-Seddin | Foto: Aleš Hůlka, Středočeské muzeum

Bronzový poklad z lokality nedaleko Buštěhradu by zřejmě žádný archeolog neviděl, kdyby ho nenašel na poli mladý muž na vycházce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odkrývání vzácného nálezu na poli u Buštěhradu sledoval i reportér Ľubomír Smatana

Archeologové se zveřejněním čekali na dobu, až nálezce získá svou odměnu. Filip S. dostal po více než roce jednání 92 tisíc korun.

Veřejnost si na prohlížení bronzového pokladu od Buštěhradu ještě počká. Amfory musí nejdříve v Německu projít důkladnou restaurací.

Zkorodovaná amfora | Foto: Ľubomír Smatana

Nádoba je zdobená motivem sluneční bárky, který je doložený na našem území vůbec poprvé | Foto: Ľubomír Smatana

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme