Archeologové našli na hradišti Vraclav desítky mincí z doby Přemyslovců

Archeologové nalezli při detektorovém průzkumu akropole známého hradiště Vraclav na Orlickoústecku několik desítek ranně středověkých mincí. Jednou z nich je dokonce byzantský follis. Podle nálezů hradiště, které je známé hlavně jako místo vyvraždění Vršovců, vzniklo dřív, než odborníci předpokládali.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fráterka

Fráterka | Foto: Tomáš Kubelka

„Našli jsme celou kolekci předmětů, především kovových, ale i pravěkou kamennou industrii, zlomky keramiky a podobně,“ popsal archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě David Vích.

Nálezy jsou podle něj podstatné pro datování území a napovědí i to, kde až jeho obyvatelé navazovali kontakty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologové našli na hradišti Vraclav mince z doby Přemyslovců. Nález popsal David Vích z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě

„Dokládají nám i místa, se kterými byla Vraclav spojená, byť to propojení patrně nebylo přímé, ať už na Kyjevskou Rus, Byzanc, máme tady i nálezy ražené v saských mincovnách,“ upřesnil archeolog.

Hradiště na Vraclavi vzniklo jako mocenské centrum Přemyslovců, první písemná zmínka o něm je z roku 1073. Veřejnosti je místo známé především kvůli události z roku 1108, kdy zde začalo vyvražďování členů rodu Vršovců.

„Mincovní nálezy jsou velice důležité, protože nám v podstatě dovolují dneska datovat vznik hradiště do první poloviny 11. století nebo dokonce můžeme říci přesněji do závěru první čtvrtiny 11. století,“ shrnul význam nálezu David Vích.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme