Archeologové našli pozůstatky římského tábora. Je nejsevernější na našem území

V oblasti Jevíčka v druhém století přechodně pobývalo římské vojsko. Ukazují to nálezy hrotitého příkopu i cenné keramiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlomky římské keramiky tzv. terra sigilata

Zlomky římské keramiky tzv. terra sigilata | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Archeologové z Regionálního muzea v Litomyšli objevili u Jevíčka zbytky pochodového tábora římské legie. Podle nich jde o nejseverněji položený opěrný bod římské moci na našem území. Totožné nálezy jsou známé taky z Olomoucka a Jižní Moravy, staré jsou skoro dva tisíce let.

Z tábora je v současnosti odhalena jenom část. „Leží spíš pod zastavěnou plochou, takže už nemáme příliš možností zachytit ho celý, ale myslím, že z jednotlivých kousků to půjde poskládat,“ říká archeoložka Jana Němcová.

Archeologové našli pod budoucí dálnicí rozsáhlá archeologická naleziště. A to nejlepší je teprve čeká

Číst článek

Lehčí vojenské ležení v táboře chránil asi metr a půl hluboký hrotitý příkop. Společně s nálezy tzv. terry sigilaty, tedy luxusní římské keramiky, jde podle Němcové o jasný důkaz přítomnosti římských vojsk hluboko v germánském území.

Oblast Jevíčka podle archeoložky náležela do operačního prostoru římské armády zřejmě ve druhém století našeho letopočtu v době tzv. markomanských válek.

Profil hrotitého příkopu římského tábora, autorem fotky pracovník muzea v Litomyšli Pavel Kejval.JPG | Foto: Pracovník muzea v Litomyšli Pavel Kejval

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme