Archeologové odkryli unikátní dřevěné konstrukce na Vladaři

Archeologové odkryli unikátní dřevěné konstrukce na hoře Vladař na Karlovarsku. Dubové trámy z pátého století před Kristem byly součástí vodní nádrže související s hradištěm na vrcholu hory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z výzkumů na Vladaři

Z výzkumů na Vladaři | Foto: Archeologický ústav AVČR

Jak Rádiu Česko řekl Miloslav Chytráček z Archeologického ústavu Akademie věd ČR, jde o unikátní nález, který nemá ve střední Evropě vzhledem co do rozměrů obdoby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Unikátní objev nádrže na hoře Vladař představil ve Světě o jedné Miloslav Chytráček z Archeologického ústavu Akademie věd ČR

„Cisterna měla rozměry deset krát jedenáct metrů a hráz, která měla roubenou konstrukci, byla široká 1,2 metrů a byla zachovaná do výšky 1,4 metru. Trámy byly dlouhé až pět metrů a příčky vytvářely komory, které byly vysypány jílem. Tato konstrukce držela masu vody uvnitř nádrže,“ popsal Chytráček.

Nádrž se nacházela v místě prameniště a sloužila jako zásobárna na pitnou vodu uvnitř mohutného opevnění. Její jedinečnost spočívá podle archeologů i v inženýrské vyspělosti.

„Podobné nádrže jsou známy z pozdějších období, třeba z opid na území Hesenska v Německu, ale je to tak z prvního nebo druhého století před Kristem a rozměr byl mnohem menší,“ podotkl Chytráček.

Trámy bude po vyzvednutí konzervovat specializované pracoviště Muzea archeologie a historie v Lausanne, protože podobně vybavená laboratoř v České republice neexistuje.

„Po konzervaci bude konstrukce znovu sestavena a bude vystavena v trvalé expozici Západočeského muzea v Plzni, která se v současnosti plánuje. Během dvou let by měla být přístupná veřejnosti,“ doplnil Miloslav Chytráček z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Martin Hromádka, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme