Badatelé objevili v Čapkově vile další dokumenty a předměty z pozůstalosti bratří Čapků

V Čapkově vile v Praze 10 badatelé stále nacházejí další předměty z pozůstalosti bratří Čapků. Ve vile už pracují skoro rok. Našli osobní dokumenty, mnoho fotografií a taky korespondenci Josefa Čapka z koncentračního tábora. Praha 10 vilu koupila před dvěma lety, zaplatila za ní přes 44 milionů korun. Zatím není jasné, kdy se část domu, který bratři Čapkové obývali, otevře veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům bratří Čapků v Praze 10

Dům bratří Čapků v Praze 10 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Inventář vily má spoustu vrstev. Po Čapkově smrti užívá dům ještě paní Olga, za ní přichází její sestra. Chvíli tam také žije Olžin bratr. Všichni si s sebou přinášejí své věci a zařízení svých původních bytů," říká Kristýna Váňová za Společnosti bratří Čapků.

I tak se ale většina interiéru vily zachovala ve skoro původním stavu. Stále v ní pracují odborníci z Národního památkového ústavu, kteří všechny věci evidují a fotografují. Jejich práci dokumentuje režisér Ondřej Kepka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Čapkově vile natáčel Jan Charvát

„Mám největší obdiv vůči těm lidem, s jakou péčí se tomu věnují. Jdou ze suterénu, už jsou ve druhém patře a předmět po předmětu dávají do speciálního systému, který má asi 20 parametrů. Snaží se dokumentovat dobu, umístění a tak dál."

Nejzajímavějším nálezem z poslední doby jsou obrázkové skicy, které maloval sám Karel Čapek pro jeden ze svých cestopisů - Cestu na sever. V trezoru se objevily i skicáře a sešity z doby studií na pražské filozofické fakultě. A taky dopisy z koncentračního tábora, které psal bratr Josef Čapek herečce a manželce Karla Čapka Olze Scheinpflugové.

„Právě teď v těch odkrývaných vrstvách se najednou objevuje obrázek Jozefa Čapka s věnováním Olze. Objevují se dopisnice z koncentračního tábora, sice s formálním pozdravem, protože tehdejší cenzura v koncentráku nic jiného nedovolovala. Ale přece jen jí tu kartičku poslal," vysvětluje Kristýna Váňová.

Jmenovka Karel Čapek na domě bratří Čapků v Praze 10 | Foto: Khalil Baalbaki

Ve vile je zachovaný původní nábytek, porcelánové sošky, busty nebo osobní předměty typu vycházkových holí. Dokonalou podobu má třeba pracovna Karla Čapka. Kristýna Váňová už ale velký objev ve vile nečeká.

„Rozhodně se neobjeví žádný neznámý rukopis nebo něco takového. Všechny věci jsou ale opravdu cenné a je dobře, že jsou takto zachovány. Že ten soubor není rozdělen nějakým rozprodejem na aukcích, jak se často děje."

Zatím není jasné, kdy se vila otevře veřejnosti. Podle badatelů musí být počet návštěvníků omezený, protože prostory vily jsou stísněné.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme