Český archeolog sklízí úspěch za průzkum hradiště a zaniklé vesnice z dob Přemyslovců

Grantová agentura ocenila českého archeologa Jana Klapště, který detailně zmapoval dvojici historických lokalit v Praze. Jeho kniha na téma Čechy za vlády Přemyslovců dokonce slaví úspěch i za oceánem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vykopávky poblíž polské vesnice Bolków vynesly na světlo světa řadu předmětů používaných při náboženských rituálech. Patří k nim i úlomek železného meteoritu

Vykopávky poblíž polské vesnice Bolków vynesly na světlo světa řadu předmětů používaných při náboženských rituálech. Patří k nim i úlomek železného meteoritu | Foto: Nauka w Polsce

„Velkým tématem archeologie u nás jsou od počátku raně středověká hradiště a opevněné areály. Studovány jsou přes sto let. Dalším tématem jsou zaniklé vesnice,“ přibližuje zkoumaná místa archeolog Jan Klápště z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Společně s týmem spolupracovníků se zaměřil na dvě lokality v Praze: středověké hradiště v Královicích a zaniklou vesnici v Klánovickém lese. Výsledky bádání shrnul v knize s názvem Proměna českých zemí ve středověku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeololog Jan Klápště získal Cenu Grantové agentury za výzkum osídlení z období Přemyslovců

Za úspěch ve výzkumu ocenila letos českého archeologa česká Grantová agentura. Kniha o osídlení z dob Přemyslovců navíc zaujala také prestižní zahraniční vydavatelství.

„Kniha byla publikována nejprve Česky, potom byla v rámci projektu přepracována a vyšla v druhém vydání. Zhruba v té době mě kontaktovali z vydavatelství Brill, abych připravil verzi anglickou,“ vysvětluje Klápště.

S výzkumem přemyslovských Čech pomáhal Klapšťovi například Ivo Štefan z Filozofické fakulty. Středověké hradiště v pražských Královicích prý bylo podobně velké jako Pražský hrad:

„Vzniklo někdy v první polovině v 10. století za panování prvních Přemyslovců. Jsme asi nějakých 16 kilometrů vzdušnou čarou od Pražského hradu, který už v té době byl hlavní rezidenční oblastí vznikajícího českého knížectví,“ přibližuje vědec, který byl jedním z vedoucích terénních výzkumů.

Archeologové už nepracují jen s vykopávkami. Často spolupracují také s přírodovědci, kteří jim pomáhají zkoumat pozůstatky rostlin, dřeva nebo kostí.

Klánovický les | Foto: Petr Vilgus Wikimedia Commons

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme