Čeští vlastenci popravení nacisty v ruzyňských kasárnách budou mít památník

Našli tam smrt studenti, prvorepublikoví politici i armádní důstojníci. Areál ruzyňských kasáren využívaly za druhé světové války nacistické čety k likvidaci elit českého národa. Nově má na místě vzniknout památník vlastencům. O proměnu starého skladu na pietní místo se snaží lidé z Vojenského historického ústavu. Dosud tam totiž zmařené životy připomínají jen stopy po kulkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plánovaná podoba budovy po rekonstrukci

Plánovaná podoba budovy po rekonstrukci | Foto: Pavel Holý

„To je bývalá jízdárna z dob, kdy ještě důstojníci jezdili na koni, aby mohli trénovat i v zimě, která je dnes skladištěm všeho,“ popisuje objekt autor návrhu památníku v prostoru ruzyňských kasáren akademický malíř Pavel Holý.

Ve svém ateliéru na střeše armádního muzea na Vítkově vymyslel několik variant, jak by mohlo pietní místo vypadat. Jízdárna ruzyňských kasáren má sice novou střechu, ale jinak se objekt příliš neupravoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucí památník vlastencům popravených nacisty za 2. světové války v ruzyňských kasárnách představila Eva Rajlichová

To se nakonec pro zřízení památníku ukázalo jako klíčové. Na několika místech se zachovaly stopy po kulkách. A ty uvidí v jejich autentické podobě i návštěvníci. Památník bude od okolního prostoru oddělovat příčka se jmény lidí, kteří tu zemřeli.

„Tady bude okno, ve kterém bude znázorněný kříže průsvitným normálním sklem a zbytek bude mléčné sklo. Aby to bylo pietní, velmi decentní bez bronzových soch, v minimalistickém pojetí,“ vysvětluje Holý.

Nacisté likvidovali elitu národa

V listopadu 1939 tady nacisté popravili 9 studentských vůdců. Po nástupu říšského protektora Reinharda Heydricha u jedné ze zdí popravčí četa postřílela elitní armádní důstojníky, mimo jiné členy odbojové organizace Obrana národa. Mezi jmény obětí byli i generálové Josef Bílý a Hugo Vojta.

„První zprávy, které o popravě českých generálů doputovaly do Londýna k jejich kolegům, k lidem, kteří s nimi zažili velkou část vojenské kariéry, byly takové, že vlastně byly jedním ze spouštěcích mechanismů připravit atentát na Heydricha podle onoho starozákonního oko za oko, zub za zub," dodává Michal Burian z Vojenského historického ústavu.

„Díky tomu, že se objekt neopravoval, zůstaly zachovány zdi, před kterými docházelo k popravám. Díky tomu má místo opravdovou autentickou hodnotu. Myslím, že na každého, kdo tam stál, to, myslím, silně zapůsobilo,“ míní Burian.

Památník popraveným českým odbojářům by měl být hotový nejpozději na začátku příštího roku.

Část zdi s otvory po kulkách bude podle návrhu zakrytá sklem | Foto: Pavel Holý

Eva Rajlichová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme