Čína předala Rusku ostatky desítek carských vojáků z rusko-japonské války

V amurském přístavu Blagověščensk na čínsko-ruské hranici zakotvila čínská motorová loď s neobvyklým nákladem. Na palubě je pět rakví s ostatky 68 ruských vojáků, kteří před 110 lety padli v rusko-japonské válce. Kosterní pozůstatky byly nalezené v severní Číně před dvěma roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psaní, dopisy (ilustrační foto)

Psaní, dopisy (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Na ostatky narazili dělníci při běžných stavebních pracích. Stavbu čínské úřady kvůli tomu na půl roku pozastavily, což ruská strana kvitovala s uznáním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína předala Rusku ostatky 68 ruských vojáků, kteří před 110 lety padli v rusko - japonské válce, informuje komentátor ČRo Libor Dvořák

Zjistilo se, že jde o válečný hřbitov z dob tehdejší rusko-japonské války, kde bylo pohřbeno 308 příslušníků ruských jednotek. Ze severozápadního Ruska, ale i z východoruského kozáckého a ussurijského vojska.

Experti dokázali vypátrat na 45 jmen, protože vojenské záznamy z té doby jsou docela podrobné. Není tomu však tak, že by se daly identifikovat jednotlivé ostatky.

Vojáci zahynuli v bojích o Mandžusko, o které se před 110 lety bila ruská říše s Japonskem. Už tehdy byl konflikt brán jako známka degenerace carského impéria. Vše také o 10 let později skončilo tzv. Velkou říjnovou revolucí.

mkp, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme