Článek ‚Hitler je gentleman‘ nalezený v Čapkově vile je podle analýzy falešný

Údajný Peroutkův článek nalezený v pražské Čapkově vile je podle analýzy falešný. Formát ani papír neodpovídají době, kdy měl spisovatel text s názvem ‚Hitler je gentleman‘ napsat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka | Foto: Archiv Slávky Peroutkové

Článek zkoumal Martin Sekera z knihovny Národního muzea. Českému rozhlasu popsal, že nepravost dokumentu byla poznat na první pohled:

„Jasně je vidět, že z obou stran jsou nátisky tiskařskou barvou pocházející z elektronické tiskárny a uvnitř je nový papír, což poznáte podle toho, že je čistě bílý, kdežto historické papíry jsou zažloutlé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Článek Hitler je gentleman nalezený v Čapkově vile je podle analýzy podvrh. Více zjišťovala redaktorka Blanka Černá

Podle Martina Sekery by o existenci pravého článku výzkumníci už dávno věděli.

„Kdyby byl tak formulovaný, jak bývá interpretován z té strany, která jeho existenci hledá, tak by neušel pozornosti ani budoucích historiků po roce 1938 a výše,“ dodává.

Článek v Čapkově vile na Vinohradech našla radnice Prahy 10 koncem června. Měl ho tam podstrčit šéfkorektor časopisu Týden Jaromír Slomek. Podle něj to měla být legrace pro kolegy novináře. Text ale našla starostka Prahy 10 Radmila Kleslová z hnutí ANO a bezprostředně poté ho zveřejnila na Facebooku.

Starostka na zprávu odborníků zatím nereagovala. Výsledky analýzy zná, ale nekomentuje je, protože je na dovolené.

Skončí falešný článek v Památníku písemnictví?

Kleslová pro Parlamentní listy přiznala, že z novinářského vtipu se stalo velké téma a že má i vtipný závěr. Odborníci z Národního muzea totiž navrhují, aby falešný Peroutkův článek i jeho analýza putovaly třeba do Památníku písemnictví. Je to totiž literární fikce, a ta má v Česku svou tradici, a to včetně literárních mystifikací.

Z tohoto pohledu by falešný Peroutkův článek mohl být raritou a případně po letech by mohl dokreslovat kulturní atmosféru naší doby, myslí si Martin Sekera z Národního muzea.

Kauzu kolem Peroutkova údajného článku Hitler je gentleman odstartoval lednový výrok prezidenta Miloše Zemana při zahájení mezinárodního fóra Let My People Live. Zeman tehdy řekl, že Peroutka napsal článek s titulkem Hitler je gentleman a že po Mnichovské dohodě také napsal:

„Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Poté se na prezidenta snesla kritika - výrok pronesl někdo jiný a ani údajný článek se dosud nenašel.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Blanka Černá, Daniel Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme