ČRo získal unikátní nahrávky z listopadu 89, třeba hymnu v podání Kryla s Gottem

Český rozhlas získal unikátní zvukové záznamy, které zachycují zákulisní atmosféru z klíčových událostí Listopadu 1989. Pořídil je Jaroslav Zelinger, který v té době zvučil první demonstrace a vystoupení hlavních hybatelů revolučních dní. Přes šest hodin záznamů, které nahrál na magnetofonové pásky, zůstalo ale celé čtvrtstoletí před veřejností skryté. Až v rámci letošního výročí Zelinger ucelený materiál věnoval Českému rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Listopad 1989, Václavské náměstí.

Listopad 1989, Václavské náměstí. | Foto: Petr Veber

Unikátní zvukové nahrávky přiblíží například to, co se dělo krátce před tím než Václav Havel v listopadu 1989 oslovil z balkonu Melantrichu statisícový dav. Nebo také, jaká byla atmosféra přímo na balkonu a jak řečníci slyšeli nahoru skandování lidí. Obsahují třeba i společně zpívanou hymnu v podání Karla Kryla s Karlem Gottem či Hany Zagorové s Martou Kubišovou.

„Já jsem byl v podřepu na balkoně u mixpultu, abych nebyl vidět a reguloval jsem hlasitost toho nahrávání. Byl jsem tam zalezlý za zábradlím, takže ani na žádné fotografii nejsem vidět,“ vzpomíná na revoluční události Jaroslav Zelinger.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČRo má unikátní zvukové záznamy z listopadu 89, věnoval je Jaroslav Zelinger, který zvučil první demonstrace. Natáčel s ním Lubomír Smatana

„Když jsem potom byl chvíli uvnitř, vytočil jsem číslo mé kamarádky v Londýně a dal jsem to sluchátko směrem k balkónu a řekl jsem: ‚Už je to tady‘. Tak, aby to slyšela,“ dodává.

Jaroslav Zelinger, který byl v té době diskžokej, totiž v listopadu 1989 zapůjčil k ozvučení projevů na Václavském náměstí svoji aparaturu.

„Dvě 200watové bedny slyšeli jen ti, kteří byli opravdu pod balkonem. Ale ukázalo se, že i to stačilo, že vlastně se rozšířilo, že zítra tady budeme zase ve čtyři hodiny. A bylo jich čím dál víc,“ popisuje.

Všechny projevy si Zelinger nahrál na magnetofonové pásky. Přehrál si je poprvé až před několika týdny, když si pořídil archaický, ale solidní magnetofon.

Sametové Rádio Retro odvysílá i unikátní a dosud neznámé nahrávky z roku 1989

Číst článek

„Mám toho několik hodin, protože jsem nahrával vlastně taková okna. Ne vždycky se dohodlo, kdo bude dál řečnit, a tak si davy krátily čas voláním ‘Už je to tady‘ nebo ‚Jakeši ven‘. A to tam všechno je, takže je to hodně dlouhé,“ říká.

Přiznává, že to pro něj byly úžasné chvíle být přímo u toho. „Prostě všichni tehdy věřili, že nás čeká doba, kdy zloději přestanou krást a poslanci budou myslet na dobro lidí a práskači přestanou práskat a tak. Všichni víme, že to tak není po revoluci. Ale nevadí, myslím si, že to tak prostě musí být. Ale ta očekávání tehdy, to bylo krásné,“ vzpomíná.

„Nahrával jsem to, protože jsem si říkal, že jednou to pustím dětem nebo vnukům. Což se teď stalo,“ dodává Jaroslav Zelinger.

Jeho unikátní nahrávky odvysílá i Sametové Rádio Retro, které je možné poslouchat na webu www.znovu89.cz a v digitálním vysílání DAB.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme