Do Gazy vjely před rokem tanky. Cílem byly tunely na hranicích, v troskách skončila i Šudžáíja

Od zahájení izraelské pozemní operace v pásmu Gazy uplynul přesně rok. Cílem mise byla likvidace přeshraničních tunelů, kterými se ozbrojenci Hamásu dostávali na izraelské území. Výsledkem pak bylo totálně zdevastované předměstí Gazy Šudžáíja.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na stav železobetonového skeletu jasně říká, že Muhammadův dům čeká už jen demolice

Pohled na stav železobetonového skeletu jasně říká, že Muhammadův dům čeká už jen demolice | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Tanky překročily hranici od východu. Přes hraniční pole zamířily k domům předměstí Šudžáíja. Následné ostřelování změnilo tuto čtvrť v hromady sutin.

Slibovaná poválečná rekonstrukce se ale nekoná. Ani po roce nevypadá tamní situace o mnoho lépe a trosky nepřestávají vyprávět smutné příběhy obyčejných obětí války.

"Loni 19. července začalo peklo. Létaly sem rakety ze vzduchu. Izraelské dělostřelectvo zároveň ostřelovalo támhle z východu celou Šudžáíji. Po varovných signálech jsem ráno toho dne vzal naše ženy a děti a všichni jsme utekli. To, co se tu pak rozpoutalo, to nebylo ani za druhé světové války. Bylo to peklo, peklo! Kdo tu zůstal, neměl šanci přežít," vzpomíná Abú Alá Sukkar.

Leží na lehátku v troskách svého domu a vůbec nevypadá dobře.

Abú Alá byl ještě loni před válkou v Gaze významným obchodníkem. Přes ulici mi ukazuje další úplně zničenou budovu. Měl tam moderně vybavenou pražírnu a balírnu oříšků a semen.

Výrobní halu Abú Alá Sukkara na pražení a balení oříšků zlikvidovala izraelská armáda buldozery | Foto: Štěpán Macháček

"Když jsme se sem po příměří vrátili, našli jsme všechno v troskách. Sesypal jsem se, když jsem to viděl. Žena se mnou tehdy naštěstí nebyla. Nepřežila by to. Na čtyři měsíce jsem z toho všeho skončil v nemocnici. Přišel jsem o dva milióny dolarů, o veškeré nemovitosti, o byznys, o balírnu. Nemám teď vůbec nic," dívá se Abú Alá kolem sebe.

Pět několikapatrových domů, které patří jemu a jeho synům, je úplně zřícených. V troskách je ale celá okolní čtvrť. Rok po izraelské ofenzivě jsou jen tu a tam vidět drobné opravy některých domů. Žádná větší rekonstrukce se nekoná. Rodina Abú Alá navíc patří do tábora Fatahu, tedy hlavního soka hnutí Hamás.

Do bojů se nezapojili, přesto platí

"Skupiny, které vládnou v Gaze, nám říkají: nic vám nedáme, nejste s námi. Co vám budu povídat, když nejste s Hamásem, nedostanete ani pytel cementu," říká hořce Abú Alá a dodává, že ani on, ani jeho synové se do loňských bojů nijak nezapojili. Přesto, anebo právě proto, ale platí obrovskou cenu.

Jeho syn Muhammad mě bere na prohlídku do svého domu hned naproti. Jdeme sutinami do druhého patra. V podlaze je obrovský kráter, s ním ale kontrastují nedávno vymalované stěny jednotlivých místností:

"Šest měsíců před válkou jsem tenhle byt dodělal. Opravit ho nemůžu, ani kdybych na to měl peníze. Pilíře domu jsou narušené, celá stavba se zřítí. Rekonstrukce není možná," ukazuje mi podlomený železobetonový skelet.

Tady byl pramen s krásným posezením, izraelská armáda ale v Šudžáíji likvidovala všechno | Foto: Štěpán Macháček

Jedeme se ještě autem podívat kousek za zdemolované město duchů směrem k izraelské hranici.

"Tady jsme měli olivovníky a tamhle citrusový sad. Všechny stromy zlikvidovali Izraelci buldozerem a strhli i naši halu. Byla to obyčejná pomsta, my jsme přitom k žádným ozbrojeným skupinám nepatřili," rozhlížíme se s Muhammadem po spálené půdě.

"Když jsme se sem s tátou po padesáti dnech války vrátili, propukl v pláč, když to viděl. To, co za celý život vybudoval, vydělal a našetřil, se během padesáti dní obrátilo v sutiny. Od té doby leží zlomený na lůžku, jak jsi viděl," říká Muhammad Sukkar, jehož otec byl ještě před rokem jedním z významných místních podnikatelů.

Smutnou ironií je, že válka zničila život Palestince, který měl s Izraelci relativně dobré vztahy.

Pásmo Gazy | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme