Dobytím Saigonu skončila před 40 lety vietnamská válka

Před 40 lety skončila válka ve Vietnamu. Konflikt si vyžádal téměř 4 miliony životů, především na straně komunistického severu. Dlouholeté boje skončily 30. dubna dobytím jihovietnamského Saigonu. Dnes už dávají Američané a Vietnamci přednost spolupráci i ve vojenské oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombardování severního Vietnamu

Bombardování severního Vietnamu | Foto: Department of Defense

Poslední hodiny a minuty před pádem Saigonu panoval na ambasádě Spojených států naprostý chaos. Vrtulníky přivážely příslušníky amerického námořnictva, kteří dohlíželi na evakuaci zaměstnanců ambasády i Vietnamců prchajících před komunistickými jednotkami.

„Pořád tam byla spousta lidí, které jsme museli dostat pryč, ale všechny jsme odvézt nedokázali. Hlavně Vietnamci, kteří s námi spolupracovali, se snažili dostat za každou cenu do bezpečí. Věřili, že je Ho Či Minovi lidi zavraždí,“ popsal 40 let staré události Douglas D. Portratz, který v té době zajišťoval ochranu americké ambasády v Saigonu.

Konec války ve Vietnamu - kapitulace saigonské vlády a nastolení komunistického režimu v jižním Vietnamu | Foto: ČTK

Krátce poté, co poslední vrtulník s evakuovanými odletěl, vjely do Saigonu tanky a kolem půl dvanácté obsadili vojáci ze severního Vietnamu i prezidentský palác.

„Samozřejmě si vše vybavuji i po těch dlouhých letech, na válku se nedá zapomenout. Pocit vítězství byl nepopsatelný. Nejvíce ale myslím na kamarády, kteří zahynuli. Vůbec nejhorší pro nás pak byly americké nálety, které nepřežilo mnoho mých přátel i někdejších spolužáků. Ze16 tisíc z naší jednotky přežilo jen asi šest tisíc,“ vzpomínal dnes 86letý vietnamský generál Doan Van Quang.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události, které bezprostředně předcházely konci vietnamské války, zrekapituloval Robert Mikoláš

Rozhodující okamžiky dlouholetého konfliktu, který si vyžádal statisíce obětí na obou stranách, zachytil na snímcích i fotograf Doan Cong Tinh přezdívaný Král bitevních polí. Dnes je mu 81 let.

„V okamžiku, kdy jsem nejdůležitější momenty, tedy porážku nepřítele, zachytil, cítil jsem obrovskou hrdost. A to tím spíše, že fotografie byly vlastně důkazem našich schopností a toho, že dokážeme zvítězit nad mnohem silnějšími a lépe vyzbrojenými armádami.“

Spolupráce bývalých nepřátel

V současnosti se obě země - Vietnam a Spojené státy - stávají strategickými partnery, které spojuje společný zájem. Hanoj se tak snaží získat americké zbraně, aby se dokázala postavit rozpínavosti Číny.

„Je nutné rozdělit období války a míru. Konflikt byla jedna věc. Bojovali jsme proti agresorovi, a nikoli americkému lidu jako takovému. A když jsme proti sobě stáli na frontě, bylo to jasné, buď já, nebo on. Proto jsme zabíjeli,“ vysvětlil generál ve výslužbě Doan Van Quang.

„Nyní k nám Američané, a to i vojáci, přicházejí jako přátelé či obchodníci. Tak se k nim i chováme.“

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme