Ferdinand Peroutka zemřel před 37 lety. Spor o jeho pověst možná skončí u soudu

K soudu míří žaloba na Českou republiku. Podává ji vnučka spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. Chce veřejnou omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana, podle nějž Peroutka intelektuálně selhal po nástupu nacismu, což prý dokládá článek Hitler je gentleman. Takový článek podepsaný Peroutkou se však zatím Hradu nepodařilo najít. Od smrti Ferdinanda Peroutky dnes uplyne 37 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pieta u hrobu Ferdinanda Peroutky

Pieta u hrobu Ferdinanda Peroutky | Foto: Filip Jandourek

Na vyšehradském hřbitově v Praze se pravidelně schází příbuzní a členové Sdružení Ferdinanda Peroutky, kteří si připomínají památku předního českého novináře. Tenhle rok je však pro ně jiný – bojují totiž za očistu Peroutkova jména.

„Můj dědeček je tady, nemůže se bránit. A já si myslím, že si člověk nemá nechat všechno líbit,“ říkala minulý týden u spisovatelova hrobu Peroutkova vnučka Terezie Kaslová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu kolem údajného selhání Ferdinanda Peroutky natáčela redaktorka Petra Benešová

Za prezidentovy výroky teď žaluje Českou republiku. „Textová část žaloby je hotová,“ uvedl advokát František Vyskočil, který Kaslovou zastupuje. Dodal, že po zkompletování příloh podá žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Prezidentská kancelář nechtěla žalobu nějak zvlášť komentovat. „Já mohu pouze poznamenat, že takový soudní spor by znamenal, že by soud musel hodnotit období druhé republiky a protektorátu, znamenalo by to ve své podstatě jakýsi soud nad českými dějinami,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman o Peroutkovi: Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“
Zdroj: www.hrad.cz

Spory o Ferdinanda Peroutku začaly v lednu, kdy prezident Miloš Zeman vystoupil na pražském fóru k holokaustu.

„Prohlásil, že Ferdinand Peroutka selhal a že to dokládají dva články. Během týdne už bylo jasné, že ten článek o andělech napsal Jan Stránský, článek Hitler je gentleman nikdo neznal,“ popsala Peroutkova vnučka.

Po článku „Hitler je gentleman“ v časopise Přítomnost prý marně pátral Martin Groman ze Sdružení Ferdinanda Peroutky. Nic takového tam však nenašel.

„Já jsem nejdřív hledal to, co řekl prezident nejprve, tedy článek s titulkem Hitler je gentleman, na to stačí opravdu pár hodin. A pak jsem hledal v Peroutkových článcích ze třicátých let větu Hitler je gentleman, tak to vám zabere víkend,“ poznamenal Groman.

Pieta u hrobu Ferdinanda Peroutky | Foto: Filip Jandourek

Sdružení Ferdinanda Peroutky už dříve v otevřeném dopise vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil. Ten to zatím neudělal.

„Samozřejmě že se omluvím, pokud se prokáže, že neexistuje, ale protože jsem ho četl na vlastní oči, tak jenom očekávám, kdy se najde,“ řekl Miloš Zeman.

Kromě toho, že Hrad hledá článek Hitler je gentleman, sbírá také články, které mají dokládat Peroutkovy kontroverzní názory. Tento týden je chce kancelář zveřejnit na hradním webu.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme