Hon na lochnesskou příšeru odstartovala podvržená fotografie, příběh žil 60 let

Před 81 lety začal celosvětový hon na lochnesskou příšeru. Tehdy totiž britský Daily Mail vydal fotografii údajného monstra, kterou pořídil uznávaný chirurg Robert Wilson. Obrázek rozpoutal vášnivou debatu o tom, jestli skutečně ve skotském jezeře žije podivný tvor, a zároveň přitáhl na místo tisíce turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezero Loch Ness ve Skotsku

Jezero Loch Ness ve Skotsku | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Asbestos

Na neostré fotce je vidět, jak se z hladiny jezera Loch Ness vynořuje dlouhý krk neznámého tvora.

Britský deník v roce 1934 tvrdil, že Robert Wilson jel okolo jezera autem, když si všiml, že ve vodě se něco hýbe. Okamžitě pořídil pět fotografií, jen dva obrázky se ale daly použít.

Tento příběh žil přesně 60 let. Až v roce 1994 spolupracovník Wilsona přiznal, že fotografie byla podvrh. Ve skutečnosti v jezeře plavala dětská ponorka, na které byl přimontovaný krk s hlavou.

První písemná zmínka o lochnesské příšeře pochází ze sedmého století. Podle legendy ji měl už v roce 565 vidět svatý Kolumbán.

Skutečný hon za podivným tvorem rozjela ve 30. letech až Wilsonova fotografie. A i když se ukázalo, že není pravá, zájem o lochnesku neupadal. Pátrá se po ní dodnes. Neustále se objevují nové fotografie, svědectví nebo dokonce nahrávky se zvuky příšery.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme