Hvězdy z Ochranova zdobí domy mnoha Němců, za tradicí stojí čeští emigranti

Za jednou z oblíbených vánočních tradic v Německu stojí čeští emigranti. Takzvané ochranovské hvězdy mají zpravidla 25 dlouhých, většinou bílých a červených cípů a Němci si je před začátkem adventu věší na průčelí domů a také za okna. Pochází z malé lužické obce Herrnhut, česky Ochranov, kterou před skoro třemi sty lety založili evangelíci z Moravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochranovská hvězda má zpravidla 25 dlouhých cípů, tradičními barvami jsou bílá a červená

Ochranovská hvězda má zpravidla 25 dlouhých cípů, tradičními barvami jsou bílá a červená | Foto: Pavel Polák

Oskar Scholz se ve skladu dívá na popsané krabice a čte, kam se budou rozesílat. Před Vánoci odchází z jejich manufaktury nejvíc balíků. V Ochranově ročně vyrobí více než 500 tisíc hvězd.

"Větší hvězdy se musejí skládat, balíme je jako stavebnici. Podle tradice se pak montují doma v rodinném kruhu. Pověsí se buď v obýváku, nebo venku na domě, aby se všichni mohli těšit ze světla, které vyzařuje," vysvětluje Oskar Scholz.

Přehrát

00:00 / 00:00

K Vánocům v Německu patří i ochranovské hvězdy, za jejichž vznikem stojí čeští emigranti. Na místo, kde se hvězdy vyrábí, vyrazil zpravodaj Pavel Polák

Manufakturu v Ochranově, vůbec jedinou, která smí vyrábět ochranovské hvězdy, vede už více než deset let. "Tato hvězda vznikla v místní bratrské jednotě," připomíná.

Moravští bratři založili Ochranov, aby se pak vydali do světa jako misionáři. Děti zůstali v Lužici v internátech.

"Jednoho dne během Vánoc přišel jeden učitel, jehož jméno neznáme, s tím, že se budou učit geometrii trochu jinak, s papírem a nůžkami. Vyráběli hvězdy, které pak posílali svým rodičům do zahraničí, do Ameriky, do Afriky," popisuje Oskar Scholz, jak vznikla, údajně v roce 1821, hvězdná tradice.

Oskar Scholz vede ochranovskou manufakturu už víc než deset let | Foto: Pavel Polák

Původní hvězda, jaká se vyrábí dodnes, je z papíru. Menší hvězdy se dělají i z umělé hmoty. Z granulátu se lisují paprsky, tradiční červenobílé barvy se už také nedodržují.

Pro každý rok se kromě tradičních vybírá i jedna speciální barva, pro oživení. "To je fialová, letošní sezónní barva," říká dívka, která sedí u stolu a malé plastové cípy lepí k sobě.

Nejhezčí a nejkrásněji svítící hvězdy jsou ale podle Oskara Scholze stejně ty z papíru.

"Hvězdy z papíru mají dlouhou životnost, protože si je lidé pečlivě uchovávají. Někdy za námi přijdou s tím, že by si chtěli nechat opravit jeden hrot hvězdy. Když zjistíme, že jejich hvězda je třeba i víc než 60 let stará, tak jim za ni nabídneme novou. Ale oni nechtějí, prý ji zdědili po babičce. Je to jako rodinný klenot," dodává vedoucí ochranovské manufaktury.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme