Jak zachránit život staré knize? Restaurátor ji hýčká i dva měsíce

Téměř sedmdesát tisíc starých svazků knih má ve svých sbírkách brněnská Moravská zemská knihovna. Některé z nich jsou léty velmi poškozené. Než se dostanou zpátky do půjčoven, i když už třeba jenom do těch pro odborníky, projdou většinou rukama knihovního restaurátora Svatopluka Ryšky. Na záchraně jedné knihy pracuje obvykle čtrnáct dní, někdy ale i dva měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravská Zemská Knihovna v Brně

Moravská Zemská Knihovna v Brně | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Velké množství starých knih má ve svých skladech Moravská zemská knihovna.

Svatopluk Ryška je tu jediným restaurátorem. Před sebou má velkou poničenou latinskou knihu z 15. století. Jsou na ní stopy bláta, stránky jsou slepené nebo potrhané. „Zásah začíná od čištění, přes opravu jednotlivých poškozených složek, přes dolití papírovinou, vyčištění potahu a poté si přidají desky a potah se vrátí zpět,“ popisuje.

„Naším úkolem je knihu zachránit, ochránit ji pro budoucí časy a snažit se zachovat stejnou technologii výroby, jakou kniha byla kdysi svázána,“ popisuje restaurátor.

Ryška dlouhé dny pracuje na jedné knize. Sám ale neví, co v nich je napsáno. „To bych musel umět starou němčinu, latinsky, řecky, francouzsky. I kdybych je uměl, tak bych ale neměl čas si to přečíst. I když to jsou jistě zajímavé informace. Spíš by mě to zdržovalo," vysvětluje.

Knihy jsou nejčastěji poničené na hřbetě. Za rok jich restaurátor opraví na 200. Po opravě některé z nich putují to studovny, kde si je mohou návštěvníci prohlédnout.

Václav Benda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme