Jan Hus na hradu Krakovci nikdy nepůsobil, tvrdí archiváři

Zřícenina hradu Krakovec je známá třeba z filmu Ať žijí duchové, ale především tím, že odsud odjížděl na kostnický koncil mistr Jan Hus. Alespoň se to tak traduje již po staletí. Archiváři z Rakovníka ale přišli s nečekaným oznámením. Podle nich Jan Hus na Krakovci nikdy nebyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd na Krakovec

Příjezd na Krakovec | Foto: Jiří Sobek

Staré letopisy české sice mluví o tom, že Jan Hus působil na venkově, podle Jana Kršky ze Státního okresního archivu v Rakovníku jde ale až o pozdější verzi:

„V původní verzi se o venkovském pobytu Jana Husa pisatel vůbec nezmiňuje. Ve 2. polovině 15. století se objevuje zpráva o tom, jak Hus působil na venkově poté, co odešel z Prahy po vyhlášení klatby. Až v jagellonské době se k tomu objevuje doplnění o lokality.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Byl někdy mistr Jan Hus na hradu Krakovci? Natáčela Kristýna Nevanová

Tento pramen navíc někteří historici nepovažují kvůli některým mladším spisům za důvěryhodný. Na rozdíl od rukopisu Petra z Mladoňovic, průvodce Jana Husa na kostnický koncil.

„Zde se pokračuje odchodem Jana Husa do Kostnice z Prahy,“ pokračuje Krško.

Zvláštní je podle Krška taky to, že prý žádný pramen neuvádí, jak Husovo učení působilo na místní lidi.

„Když se podíváme na Kozí hrádek, tak historici jasně zdůrazňují, že je spojitost mezi působením Jana Husa a reakcí místního obyvatelstva na výbuch husitské revoluce. Ale na Rakovnicku nic takového není. Buď je chyba v mistru Janu Husovi, že lidi neoslovil, nebo to všechno bylo úplně jinak,“ dodává archivář.

Kastelán Krakovce Jiří Sobek si sice myslí, že středověký kazatel z hradu skutečně odcházel, ale odlišný pohled respektuje:

„Z mého pohledu to chce kus odvahy od toho člověka, aby začal zpochybňovat tyto jakoby dané skutečnosti. Ale pak to chce i odpovídající sílu argumentace.“

Socha Jana Husa u Krakovce | Foto: Jiří Sobek

Pro kastelána Sobka je nicméně důležitější Husova osobnost: „Jeho myšlenky, odkaz. To, co světu přinesl. To dodnes není úplně pochopeno. Takže mě spíš zajímají tato témata. Ne, jestli byl stoprocentně tam nebo tam a kde co napsal.“

I kdyby někdy badatelé potvrdili, že Hus z Krakovce do Kostnice neodcházel, nebo na něm dokonce vůbec nikdy nebyl, jeho tradice tam podle kastelána stejně přetrvá.

Odkaz slavného českého reformátora na hradě připomíná třeba jeho socha. Každý rok se tu také konají několikadenní slavnosti, které vrcholí 6. července. Tedy v den, kdy byl mistr Jan Hus v roce 1415 v Kostnici upálen.

Památník Jana Husa na hradu Krakovec | Foto: Pavel Pavlas

Kristýna Vašíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme