Jiří Hanzelka by oslavil 95 let. Na cesty dua H+Z upomínají knihy, filmy i vůz

Na Štědrý den před 95 lety se narodil cestovatel Jiří Hanzelka, polovina slavné dvojice Hanzelka – Zikmund. Výpravy těchto cestovatelů si lidé mohou i po létech připomenout díky početným knihám, zvukovým či filmovým záznamům, ale mohou také zajít do Národního technického muzea. Tam stojí jejich legendární Tatra 87.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tatra 87 cestovatelské dvojice Hanzelka - Zikmund

Tatra 87 cestovatelské dvojice Hanzelka - Zikmund | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

„Ta jejich slavná první cesta byla tímto vozem,“ říká Petr Kožíšek, který se v muzeu o stříbrnou tatru stará. „Projeli Afriku a projeli s ním Jižní Ameriku,“ popisuje.

Tatra 87 vystavená v Národním technickém muzeu není auto, ve kterém cestovatelé opustili Československo – to se totiž po prvních kilometrech na severu Afriky rozbilo – je to však vůz, se kterým následně najeli desítky tisíc kilometrů a které svými výpravami proslavili.

Stopy po dobrodružství jsou ostatně na voze dodnes patrné. „Při své cestě použili pistole, které měli s sebou, k zaplašení jakýchsi lupičů, banditů. Pan Zikmund střílel do vzduchu, nikoli po těch lidech. A když šťastně z té prekérní situace vyvázli, tak mu Hanzelka říkal: Máš ještě jeden náboj v komoře. Chvilku se přeli, jestli jo nebo ne, až to ten Zikmund tedy zmáčknul a trefil se tady do dvířek odkládací schránky,“ popisuje Kožíšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O slavné Tatře 87 cestovatelů Hanzelky a Zikmunda natáčel redaktor Matěj Skalický

V souvislosti s cestami měla dvojice také spoustu spisovatelské a filmařské práce a nelze opomenout ani jejich vystoupení v Československém rozhlase. „Těch reportáží bylo více než 700 a ve své době byly nejsledovanějším programem Československého rozhlasu,“ říká Petr Kožíšek.

„Ve všem, co jsme psali, co jsme vysílali v rozhlase, všechno vždycky bylo podepsáno oběma jmény a byl to jeden proud. A teď vlastně prozrazujeme, že se vždycky skládal ze dvou, a to byla asi ta naše hlavní výhoda,“ vzpomínal na společné cesty s Miroslavem Zikmundem ve vysílání Československého rozhlasu v roce 1990 Jiří Hanzelka.

Ve vyprávění zmínil i další z dramatických cestovatelských zážitků, tentokrát z cesty do And.

Tatra 87 cestovatelské dvojice Hanzelka - Zikmund. Na snímku je vidět prostřelená schránka, upomínka na jednu dramatickou událost | Foto: Matěj Skalický

Když se totiž dvojice po několika týdnech vracela od lovců lebek na místo, kde měla vůz, musela se spolehnout na služby velmi svérázného pilota. Spoj prý létal podle toho, jestli byl muž opilý, nebo nebyl.

„Najednou pět set metrů nad džunglí mu chcípnul motor,“ popisoval Hanzelka. „A najednou říkal benzin, máte otevřený benzin? On sáhl na hlavní nádrž, otočil a nastartovalo se to,“ líčil.

„V poslední chvíli,“ doplnil Jiřího Hanzelku na konci archivního záznamu jeho dlouholetý přítel Miroslav Zikmund.

V roce 1999 cestovatelům prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy.

ČRo, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme