K připomínce výročí upálení mistra Jana Husa se připojí i Univerzita Karlova

K letošní připomínce 600. výročí upálení mistra Jana Husa se připojí i Univerzita Karlova v Praze. Chystá open-air koncert, konferenci a výstavu. Jedním z dalších projektů společně s Českou televizí je dokumentární film s názvem Mistr a kazatel. Husovské oslavy v Praze se chystají na červenec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr Jan Hus, sousoší na Staroměstském náměstí v Praze

Mistr Jan Hus, sousoší na Staroměstském náměstí v Praze | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Slimejs Wikimedia Commons

„Slavnostní shromáždění bude 2. července ve Velké aule Karolina s následným koncertem u sochy mistra Jana Husa,“ přibližuje rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a dodává:

„Bude to spíše vážnější, něco co připomene mistra Jana Husa. Je připravena výstava, která bude zahájena koncem dubna. Má prezentovat zejména vztah mistra Jana Husa a pražské univerzity.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistr Jan Hus na pražské univerzitě studoval, učil a byl rektorem. Na oslavu výročí jeho upálení proběhne koncert, výstava i slavnostní shromáždění

Spojení jedné z nejstarších evropských univerzit a Jana Husa není náhodné. Kromě toho, že tam studoval, zastával místo učitele a také rektora.

Slavnostní shromáždění 2. července přinese také přednášky o Husově životě.

„Dva tři hlavní projevy budou zaměřeny zejména na postavu mistra Jana Husa v dějinách českého národa. Na slavnostní shromáždění budou zváni představitelé státu, vysokých škol, partnerských univerzit.“

„Budeme určitě jednat s Českou televizí o možném přenosu. My z toho samozřejmě posíláme záznam, jako z každé akce univerzity,“ říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Středověké město i křest zlaté mince

V květnu bude mít předpremiéru také dokumentární film Mistr a kazatel režiséra Zdeňka Pojmana, na kterém univerzita spolupracuje s Českou televizí.

„Vyráběli jsme dokumentární film režiséra Zdeňka Pojmana, populárně naučný dokument s životopisnými daty a postoji mistra Jana Husa. Také, kdo ovlivnil Husovo jednání a konání, ať to byl třeba profesor oxfordské univerzity Jan Viklef a podobně,“ doplňuje Zima.

Pražská část husovských oslav vyvrcholí 5. a 6. července na Staroměstském náměstí u pomníku Jana Husa, který vytvořil architekt Ladislav Šaloun. Na místě bude připravený bohatý program.

Na Ovocném trhu taky vznikne středověké městečko. Připravené jsou výstavy, procházky husitskou Prahou, program pro děti i křest zlaté mince.

Mistr Jan Hus | Foto: Michal Jindra

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme