Kapitulací Japonska před 70 lety definitivně skončila druhá světová válka

Před 70 lety skončila druhá světová válka. Japonci na palubě americké lodi zakotvené v Tokijském zálivu podepsali bezpodmínečnou kapitulaci. Japonské císařství k uznání porážky přimělo až svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis kapitulace Japonska

Podpis kapitulace Japonska

„Sešli jsme se zde, zástupci hlavních válčících mocností, abychom uzavřeli slavnostní smlouvu, kterou lze obnovit mír,“ oslovil vrchní velitel spojeneckých vojsk v Pacifiku generál Douglas MacArthur delegaci poraženého státu.

Vedl ji japonský ministr zahraničních věcí Mamoru Šigemicu, který jako první dokument podepsal. MacArthur použil šest per, která po podpisu daroval na památku nejvýznamnějším velitelům spojeneckých jednotek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Druhá světová válka oficiálně skončila kapitulací Japonska 2. září 1945. Jako první ji podepsal japonský ministr zahraničních věcí Mamoru Šigemicu

Válku vyhlásil Japonsku tehdejší americký prezident Roosevelt po osudném útoku japonských letadel na Pearl Harbour.

Evropa už žila v míru, ale ve východní Asii a v Tichomoří stále umírali lidé.

Základnou pro útoky na japonské ostrovy se stal ostrov Iwodžima. Až atomové bomby, svržené na Hirošimu a Nagasaki, přiměly Japonsko ke kapitulaci.

V rozhlasovém projevu ji ohlásil národu císař Hirohito. Japonci tak poprvé v životě slyšeli hlas svého císaře. Když Japonsko podepisovalo kapitulaci, k Američanům v rozhlase promluvil prezident Harry Truman.

„Byla to dlouhá a krvavá cesta od Pearl Harbouru do Tokia. Nikdy nezapomene na Pearl Harbour a Japonci nikdy nezapomenou na americkou loď Missouri,“ řekl Truman.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme