Kvůli archeologii málem přišel o život. Teď dostal čestný doktorát od Jihočeské univerzity

Českému archeologovi Jiřímu Fröhlichovi se rozhodla Jihočeská univerzita udělit doktorát za celoživotní přínos pro českou archeologii. Během své kariéry prozkoumal stovky lokalit a přinesl mnoho nových poznatků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeolog Jiří Fröhlich

Archeolog Jiří Fröhlich | Foto: Jana Matznerová

Za minulého režimu nemohl archeologii vystudovat na vysoké škole. Přesto se jí celý život věnuje. Na svém kontě má také řadu velkých objevů. „U Putimi se mi podařilo najít rytinu na oblázku. Tak 10 tisíc let před naším letopočtem. Je to nejstarší výtvarný projev v Čechách,“ říká archeolog, kterému bude brzy 70 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihočeská univerzita udělila čestný doktorát Jiřímu Fröhlichovi. Ve své reportáži ho představuje Romana Lehmannová

Archeologii se věnuje od svých 11 let. Je to pro něj životní vášeň, které se věnuje, i když jde s manželkou na houby. Místo hub hledá mohyly. Čestný doktorát převzal ve středu dopoledne na českobudějovické radnici. „Velká pocta, kterou se mi za celý život dostalo. Já tu archeologii dělám už téměř 60 let.“

Fröhlich se nejvíce věnuje oblasti Píseckých hor. Zde našel mnoho mohylových pohřebišť a také pozůstatky těžby zlata ze středověku. Mimo jiné zde také zjistil, že se zlato v této lokalitě nezpracovávalo pouze ve mlýnech, ale také ručně.

Nebezpečný obor

Rodák z Písku během své dlouhé kariéry zažil také několik nebezpečných situací. „Jednou jsme měli bagrem vyhrnutou sondu. Když jsme to zakreslili a vylezli ven, tak se celé ty stěny zřítily a nás to mohlo zavalit,“ popisuje situaci, kdy mu šlo o život a kdy měl velké štěstí.

Jednou kvůli archeologii málem přišel o zrak. „Zkoumali jsme barokní kryptu v dominikánském klášteře v Písku. Vyndávali jsme kosti, vyndávali jsme odtud rakve. A já jsem si někdy taky promnul oči a dostal jsem tak šílený zánět, že jsem se dostal až do Nemocnice Na Bulovce,“ popisuje Fröhlich. Tehdy doktoři nevěřili, že se jim podaří jeho zrak zachránit. To se ale naštěstí nakonec povedlo.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme