Lék starý 1800 let pomáhá při chemoterapii

Směs rostlinných léků, kterou Číňané používali před necelými dvěma tisíci let, dokáže mírnit vedlejší účinky chemoterapie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis)

Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) | Foto: Wikimedia Commons, Doronenko

Chemoterapie používaná při léčbě nádorů má toxické vedlejší účinky, které se projevují především žaludečními potížemi. K jejich mírnění se podává několik druhů různých léčiv, ale účinnost této terapie vědci z Yaleské univerzity označují za smíšenou. A právě tito vědci se domnívají, že mají v rukou lék, který by mohl být efektivnější. Pro recept si zašli do medicínských spisů ze staré Číny.
V nich je popsán asi 1800 let starý lék určený k léčbě žaludečních nevolností. Tvoří jej čínské pivoňky, lékořice, plody stromu řešetláku a v tradiční čínské medicíně hojně využívaná bylina šišák bajkalský.

Směs, která se v čínštině nazývá Huang Qin Tang a která dostala kódové označení PHY906, vědci vyzkoušeli na pokusných myších. Podávaným chemoterapeutikem byl irinotecan, který se používá v léčbě kolorektálního karcinomu a k jehož vedlejším účinkům patří odumírání střevních buněk. Po čtyřech dnech podávání čínské směsi se odumírání buněk zmírnilo a myši méně ubývaly na váze. Vědci se však domnívají, že účinky směsi jsou komplexní a zahrnují i protizánětlivé mechanismy. A právě takový multi-efekt je to, co by pacienti potřebovali a čeho se pomocí syntetických léčiv zatím nedařilo dosáhnout.

Zdroj: Yale University, Nature News

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme