Mlha schovala skály a jugoslávské letadlo nestihlo uhnout. Před 40 lety v Praze

Před 40 lety se stala v pražském Suchdole největší letecká katastrofa na území Česka. Letadlo jugoslávských aerolinek Adria Aviopromet narazilo podvozkem do vrcholku Sedleckých skal. Dopadlo na zem a roztříštilo se. Na palubě bylo 120 lidí. Jen třetina nehodu přežila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skalní masiv se v Suchdole prudce zvedá od Vltavy (foto: 28. října 2010);

Skalní masiv se v Suchdole prudce zvedá od Vltavy (foto: 28. října 2010); | Foto: Tomáš Adamec

Do přistání na ruzyňském letišti zbývalo pár minut. Přiblížení na dráhu ale zkomplikovala hustá podzimní mlha. Schovala Sedlecké skály, které se příkře zvedají nad Vltavou.

„Zadunělo to, až se zatřepala zem,“ vzpomíná paní Alena Antonyová, která bydlí jen kousek od místa, kde se letadlo DC-9 zřítilo. „Letadlo zavadilo o skály, lidé z něj vypadávali. Ten pláč byl hrozivý, to se nedá zapomenout,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 40 lety se u Suchdola zřítilo jugoslávské letadlo. Největší leteckou katastrofu na území Česka z 30. října roku 1975 připomněl Jaroslav Skalický

Československý rozhlas 30. října 1975 hlásil, že na palubě bylo kromě 5 členů posádky 115 Čechoslováků, kteří se vraceli z rekreačního pobytu v Jugoslávii.

Mezi záchranáři, kteří okamžitě vyjeli na místo neštěstí, byl před 40 lety i Karel Skružný:

„Válku jsem nezažil, ale můžu vám říct, že to nebylo daleko od válečného bojiště. Tam prostě leželi mrtví, zranění, všechno dohromady.“

V Liberci staví simulátor, který by objasnil největší leteckou katastrofu na českém území

Číst článek

Dodnes tu klesají letadla k ruzyňské přistávací dráze (foto: 28. října 2010) | Foto: Tomáš Adamec

Černé skříňky havárii nevysvětlily, došly v nich nahrávací pásky. „Byla strašná mlha, doslova ‚mlíko‘,“ vybavuje si Alena Antonyová.

„Jak to rekonstruovali, říkali, že když to pilot zjistil, že letí špatně, tak se snažil letadlo zvednout. Ale už bylo pozdě,“ doplňuje.

K havárii došlo chybou posádky, nedodržela výšku letu. Ze 120 osob na palubě jich na místě a v nemocnicích zemřelo 79. Jednačtyřicet lidí zázrakem přežilo.

Jaroslav Skalický, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme