Na okraji Modřic u Brna objevili archeologové pozůstatky unikátní osady

Záchranný archeologický výzkum v Modřicích u Brna zaměstnává už měsíc desítky odborníků. Nezastaví je ani tropická vedra, která Moravu opět zasáhla. Investor plánuje v lokalitě zbudovat velkokapacitní výrobní halu, než se ale těžká technika zakousne do země, slovo musejí dostat právě archeologové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologové ve Stéblové na Pardubicku

Archeologové ve Stéblové na Pardubicku | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Areál má mít rozlohu asi 20 tisíc metrů čtverečních. Na jihu Moravy v současnosti neprobíhá větší archeologický výzkum, než je tento. Každý den na místě pracuje asi šedesátka archeologů. Za měsíc už zadokumentovali na tisíc nálezů.

Odkryli například pozůstatky pravěké osady oválného tvaru, kterou obklopoval hrazený hrotitý příkop. Podle vedoucího výzkumu Petra Kose jde o velké unikum.

„Ta osada je asi první svého druhu tady na Moravě. Přímo ve výzkumu se neobjevují téměř žádné nálezy. Je to situace, kdy zde předtím prakticky nikdo nežil, nevznikla zde žádná kulturní vrstva, tudíž nebylo možné, aby se do toho objektu dostaly nějaké střepy, zlomky, které by předcházely tomu objektu. To znamená, že je to první aktivita vůbec, která souvisí s hloubením země tady. Je to tedy nejstarší záležitost, co se týče výkopů na této ploše,“ říká.

Kromě toho archeologové nalezli zbytky keramiky, hroby, kosterní pozůstatky zvířat, drobné bronzové šperky, zlomek sošky Venuše, rybářské háčky nebo velké množství škeblí. Osada byla podle všeho hojně zemědělsky využívána. Ve sklepeních domů byly i zásobní jámy na potraviny.

Výzkum potrvá ještě nejméně měsíc

„Dá se předpokládat, že v tom období už byl nějaký rozvinutější dálkový obchod nebo směna. Nacházíme v hrobech hodně šperků – ze skla, jantaru, železa i bronzu, hlavně z halštatských období,“ přibližuje Kos.

„V tomto případě se nepodařilo celkem nic najít na vlastním sídlišti. Předpokládali jsme, že by zde mohly být doklady řemeslnicky založené osady, například na zpracování jantaru nebo na výrobu skla, to se nám zatím taky nepodařilo. Je možné, že se opravdu jedná o obchodované záležitosti, ale přímo na tomto místě výrobu doloženou nemáme,“ dodává.

Výzkum podle všeho potrvá ještě minimálně měsíc. Investor – společnost CTP – by chtěl se stavbou začít už v průběhu srpna.

„Prozatím naše společnost investovala do tohoto průzkumu zhruba tři miliony korun s tím, že podle toho, jak bude průzkum dále náročný, tak se bude částka zpřesňovat. A očekávám, že i mírně navyšovat,“ upozorňuje regionální ředitel Tomáš Budař.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme