Natalja Gorbaněvská - jedna z 'osmi statečných'- by oslavila 80. narozeniny

Když se v srpnu 1968 v ulicích Československa objevily tanky armád Varšavské smlouvy, světové mocnosti se nezmohly na odpor. Víc odvahy mělo osm sovětských občanů, kteří se pokusili demonstrovat na Rudém náměstí v Moskvě. Za trest strávili léta ve vězeních nebo ústavech. Mezi nimi i překladatelka a novinářka Natalja Gorbaněvská. Jedna z „osmi statečných" se narodila právě před 80. lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natalja Gorbaněvská

Natalja Gorbaněvská | Foto: Filip Jandourek

„Milicionáři tehdy nebyli vůbec vidět, ale ve chvíli, kdy demonstranti rozvinuli plakát, se najednou objevili. Poté, co se začali sbíhat zvědavci z okolí, jeden ze zasahujících zavelel, aby nás přestali bít," vzpomínala před lety Natálie Gorbaněvská.

Ji i sedm dalších lidí - dvě ženy a pět mužů - ale policie záhy zatkla. Někteří šli do vězení. Gorbaněvskou režim poslal na dva roky do psychiatrické léčebny. Lékaři jí bez jakýchkoli odborných expertíz konstatovali pomalou schizofrenii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pevné životní postoje ruské disidentky Natalji Gorbaněvské připomněla Evelyna Kulíšková

„Sovětský režim jednal tak, jak považoval za nutné. Žádnou osobní zášť vůči lidem, kteří mě pronásledovali, necítím. S výjimkou jednoho lékaře, který škodil víc, než musel," řekla už dříve Gorbaněvská.

V roce 1975 se jí pak podařilo emigrovat. Až do své smrti žila ve Francii, odkud se dál věnovala ochraně lidských práv a vydávala samizdatový časopis. Kritická k poměrům v Rusku zůstala i po pádu komunismu.

Se stejným transparentem znovu na Rudém náměstí

Se stejným transparentem s nápisem „Za naši a vaši svobodu," jako měla v roce 1968, se po 45 letech - v roce 2013 - dokonce vrátila na Rudé náměstí. I tuto pietní akci ale ruská policie rázně ukončila a účastníky mimo Gorbaněvské zatkla.

„Nataša byl moc šťastná, že sem může znovu přijít a prožít to ještě jednou. Všichni ti lidé měli těžký osud - režim se s nimi vypořádal velmi krutě. V Moskvě bohužel není jiné místo, kam bychom mohli přijít uctít jejich památku. Je to jejich místo," vzpomínala ředitelka iniciativy Solidarita Naděžda Miťuškinová při loňském - už poklidném- pietním setkání na Rudém náměstí.

I když protest proti okupaci Československa v roce 1968 byl v podstatě nápad Gorbaněvské, za disidentku se až do své smrti nepovažovala.

Gorbaněvská zemřela v Paříži v listopadu 2013 ve věku 77 let. Prezident Miloš Zeman ji o rok později vyznamenal in memoriam medailí Za zásluhy I. stupně.

Natalja Gorbaněvská | Foto: Filip Jandourek

mkp, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme