Němci si připomínají 'železného kancléře' Bismarcka. Narodil se před 200 lety

Přesně před 200 lety se narodil německý státník a sjednotitel země Otto von Bismarck. Němci si dnes „železného kancléře“ připomněli na slavnostním aktu v Berlíně, kde promluvil i spolkový prezident Joachim Gauck.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bismarck (vlevo), Roon (uprostřed) a Moltke (vpravo) - tři lídři Pruska v roce 1860

Bismarck (vlevo), Roon (uprostřed) a Moltke (vpravo) - tři lídři Pruska v roce 1860 | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Otto von Bismarck byl pruský šlechtic, chytrý diplomat, válečník a také muž, který se stále účastnil jak vnitropolitických, tak i mezistátních konfliktů.

Výročí jeho 200. narozenin si dnes Němci připomínají například v televizi, která o něm vysílá dokumenty.

V berlínském historickém muzeu, které je nedaleko Braniborské brány v centru města, se také konal slavnostní ceremoniál, kterého se zúčastnil německý prezident Joachim Gauck.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 200 lety se narodil Otto von Bismarck. Politik a státník, který diplomacií, tvrdou rukou a vytrvalostí sjednotil Německo. Více Pavel Polák

V projevu řekl, že Bismarck, politik 19. století, patří dnes spíše do učebnic dějepisu než do aktuální společenské diskuze.

Bismarck byl podle něj politik své doby, na hony vzdálený tomu, jak dnes rozumíme demokracii. Byl to státník tvrdé ruky, který klidně vyvolal válku, aby dosáhl svého záměru, a jeho styl politiky tak Gauck neoslavoval.

Prezident SRN uvedl, že je velmi rád, že nové, poválečné Německo se postavilo na jiných hodnotách, než které vyznávalo právě Bismarckovo Prusko a později také Německá říše.

Bismarck velmi šikovnou politikou a pomocí několika válek sjednotil Německo jako pruský premiér v roce 1871, kdy byla Německá říše vyhlášena.

Do té doby Německo jako takové neexistovalo - byla to směsice království, knížectví a městských států v nejednotném svazku.

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme