Německo uvolnilo miliony na výzkum nacistické minulosti svých úřadů

Německá vláda uvolnila čtyři miliony eur (108 milionů Kč) na výzkumný projekt, který se bude zabývat vlivem někdejších členů Hitlerovy národně socialistické strany na ústřední německé úřady po konci druhé světové války. V centru zájmu by měla být nacistická minulost zaměstnanců úřadu spolkového kancléře, informovala agentura DPA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí vojáci na sjezdu NSDAP v Norimberku v roce 1935

Němečtí vojáci na sjezdu NSDAP v Norimberku v roce 1935 | Foto: Wikimedia Commons, public domain, National Archives and Records Administration, Charles Marion Russell

Projekt, jehož cílem je zkompletovat a doplnit asi dvacítku studií, které se v minulosti zabývaly nacistickou minulostí zaměstnanců jednotlivých spolkových ministerstev po roce 1945, by měl být dokončen do roku 2020. Jen na výzkum "personální kontinuity" v úřadu spolkového kancléře v období před rokem 1945 a po něm věnuje současná vláda milion eur.

"Šedá eminence" Adenauerovy éry

Projekt se soustředí mimo jiné na postavu právníka Hanse Globkeho, spoluautora norimberských rasových zákonů, který byl v letech 1953 až 1963 šéfem úřadu spolkového kancléře Konrada Adenauera. Dodnes je vnímán jako "šedá eminence" Adenauerovy éry, která měla značný vliv na personální obsazení ministerstev, úřadů, ale třeba i tajných služeb.

Globke se podle některých historiků podílel také na vzniku takzvaného Židovského kodexu, který vyšel v roce 1941 a stal se základem pro pozdější arizaci židovského majetku a deportace Židů na Slovensku, které bylo tehdy satelitem Třetí říše. Globke v 70. letech spoluautorství kodexu popřel.

Filipínský prezident sám sebe přirovnal k Hitlerovi a chce vyhladit tři miliony narkomanů v zemi

Číst článek

V současnosti se nacistickou minulostí ministerstev Spolkové republiky Německa v prvních letech po konci války zabývá v rámci různých projektů jedenáct historiků, uvedla agentura DPA.

Nacistickou minulost svých zaměstnanců z doby po konci druhé světové války nechalo před časem prozkoumat také německé ministerstvo spravedlnosti. Ve zprávě, kterou zveřejnilo v říjnu, uvádí, že bývalí členové NSDAP tvořili v 50. a 60. letech více než polovinu vedení ministerstva. V roce 1957 mělo nacistickou minulost dokonce 77 procent lidí na nejvyšších postech rezortu. Záměrně či nečinností bránili tito lidé ve svých funkcích potrestání válečných zločinců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme