Nesmělý spisovatel nebo intelektuál Vaněk. Postavy Havlových dramat mají podobný osud jako on sám

8. DÍL SERIÁLU. Václav Havel jako dramatik. Divadelní hry začal psát už v 60. letech a postihoval v nich absurditu totalitní moci. Snažil se zobrazit vyprázdněnost systému i mezilidských vztahů. Bývalý český prezident je také považován za autora prvního českého absurdního dramatu, kterým byla v roce 1963 Zahradní slavnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel, Odcházení

Václav Havel, Odcházení | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Hlavní hrdinové některých Havlových her mají s jeho osudem hodně společného. V období normalizace byl Václav Havel zakázaným autorem, přesto psal dál a hned v několika hrách se objevují postavy, které mají s jeho osudem hodně společného.

Jednou z nich je například Vaněk v Audienci. V záznamu ze 70. let hraje Václav Havel v podstatě sám sebe. Další takovou postavou je i role zakřiknutého nesmělého spisovatele Bedřicha, který se objevuje ve hře Vernisáž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Havel ve svých hrách zachycoval absurditu totalitní moci, prázdnotu systému vztahů mezi lidmi.

Na návštěvě u snobských přátel musí čelit jejich nátlaku, aby opustil disent a vyznával stejné konzumní hodnoty jako oni. Trojici takzvaných „vaňkovských moralit" doplňuje ještě hra Protest z roku 1978.

Přátelské vztahy i útěky z dohledu. Kvůli bohémskému Havlovi ochranka porušovala pravidla

Číst článek

Zkušenosti z disentu Havel vložil také do hry Largo desolato, ve které hlavní postavu trýzní nejen režim, ale i okolí, které v něm chce vidět jen hrdinu.

Prezidentství bylo pauzou

Prezidentské období přineslo Václavu Havlovi paradoxně nejdelší pauzu v jeho dramatické tvorbě. Zakončil ji hrou a také filmem Odcházení, který sám režíroval. Pro tuto hru namluvil osobité scénické poznámky a film tedy končil v typicky havlovském stylu.

Z představení Zahradní slavnost | Foto: Národní divadlo

„Děkuji vám, že jste si vypnuli své mobilní telefony. Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Zapněte si mobilní telefony,“ dodává na konci snímku Havel.

Jan Herget, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme