Nový pomník Milady Horákové připomíná boj proti totalitě

Nadační fond Stránský odhalil na pražském Pětikostelním náměstí nový pomník Milady Horákové. V místech mezi Senátem a Poslaneckou sněmovnou připomíná boj proti totalitě. Pomník má podobu řečnického pultíku, před kterým Horáková stála při zmanipulovaném politickém procesu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomníku dominuje motiv skřivánka na mikrofonu. Symbolizuje svobodu

Pomníku dominuje motiv skřivánka na mikrofonu. Symbolizuje svobodu | Foto: Vojtěch Man

Na odhalení pomníku se ze Spojených států přijela podívat i dcera Milady Horákové Jana Kánská. Umístění vítá. Její matka, která byla poslankyní, podle ní může oslovit i současné zákonodárce.

„Připomínat poslancům, kteří chodí okolo, když přijdou do své pracovny a do jednací síně, aby hlasovali v jejím duchu,“ řekla.

Podle Martina Jana Stránského, který stojí v čele nadačního fondu, je pomník připomínkou krutých padesátých let komunistického režimu.

Přehrát

00:00 / 00:00

U odhalení pomníku Milady Horákové na pražském Pětikostelním náměstí byla i Věra Masopustová

„Lidé, kteří byli odkojeni touto dobou, stále mají prominentní funkce nejen ve společnosti, ale dokonce si je i volíme do politických funkcí,“ upozornil.

Pomník vytvořil akademický sochař Josef Faltus.

Inspiroval se hrdým vystupováním Milady Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu.

Na podstavci pomníku jsou zobrazena poslední slova Milady Horákové | Foto: Vojtěch Man

„Je to žulový kruh v zemi. Na něm jsou poslední slova paní doktorky Horákové a z něho vyrůstá řečnický pultík jako na známých fotografiích. Na něm je mikrofon, před kterým stála,“ popsal dílo.

Na mikrofon umístil skřivánka jako symbol svobody.

Vznik pomníku inicioval doktor Martin Jan Stránský | Foto: Vojtěch Man

Milada Horáková | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme